Biotehnologija III

ECTS bodovi:
6

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
39805

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

1. Uvod – Osnove biotehnološke proizvodnje pića, hrane, enzima, biopolimera, goriva i kemikalija

P: Definicija industrijske biotehnologije, proizvodi industrijske biotehnologije, osnovna načela biotehnološke proizvodnje, opća shema bioprocesa, povijesni pregled biotehnološke proizvodnje, koncept biorafinerije.

2. Proizvodnja piva, vina, octa, alkohola, kvasca i enzima

P: Procesi proizvodnje vina, piva, octa, alkohola, kvasca i enzima, te drugih proizvoda primarnog metabolizma

V: Izračun normativa sirovina; Analitičke i mikrobiološke metode te laboratorijska i poluindustrijska proizvodnja vina, piva, alkohola i kvasca.

3. Proizvodnja biogoriva, biopolimera i biokemikalija

P: Proizvodnja bioetanola, bioplina i biodizela; proizvodnja polihidroksialkanoata , ksantana i dekstrana; proizvodnja mliječne kiseline, levulinske kiseline i glutamata.

V: Povezati procesnu opremu s materijalnim tokovima i izračunati procesne parametare proizvodnje biogoriva, biopolimera i biokemikalija.

ISHODI UČENJA

  • objasniti koncept suvremene industrijske biotehnologije i koncept biorafinerije
  • opisati svojstva i primjenu bioprocesne opreme u proizvodnji vina, piva, alkohola, octa, kvasca, enzima, te drugih proizvoda primarnog metabolizma
  • povezati bioprocesnu opremu s materijalnim tokovima i prikazati tehnološke sheme procesa proizvodnje tradicionalnih proizvoda biotehnologije
  • usvojiti tehnike rada, analitičke i mikrobiološke metode kako bi se provela laboratorijska proizvodnja vina, piva, alkohola, kvasca, enzima i dr. proizvoda
  • opisati biotehnološke postupke proizvodnje biopolimera (polihidroksialkanoata, ksantana i dekstrana)
  • nacrtati procesnu shemu i opisati pojedine faze bioprocesa proizvodnje biogoriva
  • izračunati normativ sirovina za tradicionalne proizvode biotehnologije

PREDUVJETI ZA UPIS:

  • Biotehnologija 2
  • Biokemija 1
  • Biokemija 2
  • Mikrobiologija
  • Fenomeni prijelaza
  • Jedinične operacije

Nastava

 

 Vrste nastave  sati
 oznaka  naziv
 P Predavanja  30
 A Auditorne vježbe  
 L Laboratorijske vježbe  
 PK Vježbe u praktikumu  45
 S Seminar  
 T Terenske vježbe  

Obavijesti [2]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  BT_3_2012_2013 [13] 02.09.2022. 17:05
Repozitorij  BT_3_2013_2014 [7] 02.09.2022. 17:05

Nastavni materijali [6]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  Predavanja [13] 02.09.2022. 17:05
Repozitorij  Vježbe [5] 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 1636  Izvedbeni_plan_nastave_BT_ III 56,98 kB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 1399  Skripta_BT_3 2,75 MB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 360  Obavijest pismeni ispit_ 15.09.2016 12,33 kB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 544  Tehnologija vina VZKrpan 1,52 MB 02.09.2022. 17:05

Literatura

Obvezna literatura

  1. Marić V. Tehnologija piva, Veleučilište u Karlovcu, Karlovac, 2009.
  2. Biotehnologija, ur. P. Raspor, Bia, Ljubljana, 1996.
  3. Grba S. Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji, Plejada, Zagreb, 2010.
  4. Zoričić M. Podrumarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb, 1996.

Preporučena literatura

  1. Seadi T.A. i sur. Bioplin priručnik, Energetski institut Hrvoje Požar, 2008.
  2. ZBORNIK radova znanstvenog skupa poljoprivreda i šumarstvo kao proizvođači obnovljivih izvora energije, Hrvatska Akademija Znanosti i Umjetnosti, 2007.
  3. Schmid D.R. Pocket Guide to Biotechnology and Genetic Engineering, Viley-VCH, 2003.
  4. Smith J.E. Biotechnology, 5th edition, Cambridge University Press, Cambridge 2009.
  5. Biotechnology, Multivolume comprehensive treatise, H.J.Rehm, G. Reed, A. Puechler, P. Stadler (eds.) VCH, Weinheim 1993.
  6. Ribéreau-Gayon P. i sur. Handbook of enology: The chemistry of wine stabilization and treatments, John Wiley & Sons Ltd, Chichester, 2006.
  7. Enzymes in Industry, W. Aehle (eds.), WILEY-VCH Verlag GmbH &Co. KGaA, Weinheim, 2004.
{* *}