Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
U okviru ovog predmeta studenti će se upoznati sa osnovnim metodama koje se koriste za izolaciju i pročišćavanje proteina iz prirodnih izvora kao i metodama rukovanja proteinima i njihove karakterizacije u laboratoriju.
SADRŽAJ PREDMETA
Sadržaj predavanja iz ovog predmeta uključuje sljedeće metodske cjeline: Izolacija i solubilizacija proteina iz prirodnih materijala. Taložne metode razdvajanja proteina. Separacija proteina centrifugiranjem i pomoću membrana. Kromatografske metode razdvajanja proteina. Genetsko obilježavanje proteina za purifikaciju. Elektroforetske metode. Primjena analitičkih metoda za karakterizaciju proteina (NMR, MS, CD spektroskopija, rendgenska kristalografija). Osmišljavanje postupka purifikacije proteina.
ISHODI UČENJA
PREDUVJETI ZA UPIS:
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 30 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 20 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 10 |
T | Terenske vježbe |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | J.M. Berg, J.L. Tymoczko, L. Stryer: Biokemija (prijevod), Školska knjiga, Zagreb, 2013. |
2. | Guide to protein purification (Deutscher M.P. ured.) Methods in Ezymology 182, Academic Press Inc., San Diego, 1990. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Basic Methods in Protein Purification and analysis (Simpson R.J., Adams P.D., Golemis E.A. ured.), CSH Press, New York, 2009 |
2. | Short protocols in protein science (Coligan J.E., Dunn B.M., Speicher D.W., Wingfield P.T. ured.), Wiley, 2003 |
3. | D.L. Nelson, M.M. Cox: Lehninger Principles of Biochemistry (4th edition), Worth Publisher, New York, 2005. |