Osnovan je „Centar Franjo Klarić – za istraživanje, razvoj i analizu kiselih tijesta i ostalih sirovina za pekarstvo i slastičarstvo“

Osnovan je „Centar Franjo Klarić – za istraživanje, razvoj i analizu kiselih tijesta i ostalih sirovina za pekarstvo i slastičarstvo“
31.05.2024.

„Centar Franjo Klarić – za istraživanje, razvoj i analizu kiselih tijesta i ostalih sirovina za pekarstvo i slastičarstvo“ osnovan je 24. travnja 2024. godine

od strane tvrtke TIM ZIP, Zaklade Ivan Bulić i Richemont kluba Hrvatska, a 7. svibnja ove godine, na prigodnoj svečanosti u zgradi tvrtke TIM ZIP, obnašateljica dužnosti dekanice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Branka Levaj stavila je i posljednji potpis na Sporazum o suradnji na aktivnostima Centra.

Time su ostvarene sve formalne pretpostavke za početak rada Centra koji će kao svoju bazu imati za tu svrhu posebno uređeni i opremljeni biokemijski laboratorij, testnu i prezentacijsku pekaru kao i predavaonicu i seminarske prostorije tvrtke TIM ZIP.

 

Osnovna misija Centra je istraživanje i prikupljanje novih informacija te unaprjeđenje spoznaja o kiselim tijestima i tehnologijama njihove proizvodnje, očuvanja, ali i uporabe u raznim prehrambenim proizvodima. Osim kiselog tijesta, bitan predmet rada bit će i istraživanje ostalih sirovina za pekarstvo i slastičarstvo, kontinuirana edukacija pekara, slastičara, prehrambenih tehnologa, profesora strukovnih škola i visokoobrazovnih ustanova s ciljem implementacije novih spoznaja u područjima vezanim za prehrambenu industriju, kao i daljnja suradnja sudionika na znanstvenim projektima.

 

Centar nosi ime dipl. ing. Franje Klarića koji je diplomirao 1970. godine na Prehrambeno–biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a cijeli radni vijek, više od šezdeset godina, radio je na najodgovornijim funkcijama u pekarskoj industriji. Osim u najznačajnijim hrvatskim pekarskim tvrtkama, znanja, vještine i iskustvo stjecao je i u Njemačkoj i Italiji. Za radnoga vijeka, a jednako je i danas, nazivali su ga najboljim teoretičarem među praktičarima i najboljim praktičarem među teoretičarima u pekarstvu regije. Ogromno svoje znanje i iskustvo nesebično je prenosio mladima pa su mnogi od njegovih „učenika i pripravnika“ danas na najistaknutijim rukovodećim pozicijama u pekarskoj branši ovih prostora. Kao vrhunac predanosti struci, Franjo Klarić je s njemačkoga preveo pet stručnih knjiga, a prije sedam godina napisao je i prvu hrvatsku autorsku knjigu „Suvremene tehnologije u pekarstvu i slastičarstvu – sirovine i proizvodi“.

 

Svojim djelovanjem „Centar Franjo Klarić“ želi osigurati napredak pekarske, slastičarske i konditorske struke na ovim prostorima.

Sudionici projekta će biti u stalnom kontaktu s ostalim institucijama i organizacijama kako bi se održao korak s najnovijim spoznajama o kiselim tijestima, sirovinama za pekarstvo i slastičarstvo, o novim tehnologijama i tehnološkim postupcima u proizvodnji.

 

Svaki početak je izazovan i za očekivati je susretanje s brojnim nepoznanicama, ali realizacija ove inicijative, itekako rijetke u svijetu i svakako prve na ovim prostorima, zasigurno daje snažan vjetar u leđa budućem razvoju hrvatskog pekarstva i srodnih djelatnosti.

Ostvarenje jasno definiranih ciljeva Centra pospješit će kvalitetu u ponudi najvažnijeg prehrambenog proizvoda današnjice, a, dugoročno gledano još i bitnije, ostavit će vrijedno trajno nasljeđe budućim generacijama istinskih zaljubljenika u kruh.

{* *}