2. Udruga studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta “PROBION“

probion

Udruga PROBION na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu djeluje od 2015. godine, no svoje postojanje gradi na temeljima znatno starije udruge - Udruge studenata biotehnologije “Helix” ili skraćeno USB Helix, osnovane 2006. godine.

Helix je dugo godina uspješno radio s ciljem da studentima studija biotehnologije omogući aktivno sudjelovanje u vlastitom profesionalnom razvoju kroz stjecanje i izmjenu stručnih znanja i iskustava koja izlaze iz okvira obaveznog nastavnog programa te da popularizira biotehnologiju u javnosti u vrijeme kada na našim prostorima nije bila ni približno toliko atraktivna kao danas. Međutim, uslijed “smjene generacija”, aktivnost udruge se u određenom trenutku počela gasiti da bi naposljetku ostala postojati tek formalno. To je bio veliki gubitak za studente, kao i za sam Fakultet.

S vremenom se sve jače počinje osjećati potreba studenata za većim brojem izvannastavnih sadržaja koji omogućuju nadogradnju, razmjenu i praktičnu primjenu stručnih znanja te kvalitetno pozicioniranje na tržištu rada. Kao reakciju na takvo ozračje, nekolicina studenata predlaže ponovnu aktivaciju udruge Helix koja bi, ovoga puta djelovala kao zajednička udruga studenata sva tri studija Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta: prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma, od kuda i dolazi ideja za njezinim preimenovanjem u PRoBIoN, simbol suradnje i interdisciplinarnog djelovanja.

S vremenom sve veći broj studenata prepoznaje ovu ideju i pridružuje im se u radu te udruga danas broji ukupno 35 članova, od toga 14 biotehnologa, 14 nutricionista i 7 prehrambenih tehnologa.

Iako tek na početku, Probion iza sebe već ima nekoliko uspješnih projekata. To su primjerice edukativna predavanja na aktualne stručne teme kao što su “Uloga ministarstva zdravlja u sustavu
sigurnosti hrane” koje su održale Ružica Vazdar, dipl. ing. i Ana Marija Crnić, dipl. ing. preh. teh. povodom Svjetskog dana hrane te predavanje “Dezinformacije o hrani u medijima: gdje su dokazi
o djelovanju hrane na zdravlje čovjeka” koje je održala izv. prof. dr. sc. Livia Puljak. Ostvarena je i međunarodna suradnja s dr. sc. med. Elizabetom Ristanović iz Europskog centra za mir i razvoj koja je održala predavanje na temu “Bioterorizam kao aktualni izazov mogućnosti zloupotrebe biotehnologije”. Osim predavanja, udruga vrlo uspješno organizira “Ciklus filmskih večeri PBF-a” koji
je otvoren prikazivanjem filma “That Sugar Film” nakon kojeg je uslijedilo kratko predavnje prof. dr. sc. Željko Metelko. Ugostili smo i prof. dr. sc. Jagodu Šušković koja se osvrnula na film “Rise of the
Superbugs”. Osim aktivnosti na samom Fakultetu, Probion također sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama gdje volonterskim radom svojih članova potiče okupljanje studenata svih studija i srodnih znanosti s ciljem ostvarivanja zajedničkih interesa i promicanja spomenutih grana znanosti te stvaranja kontakata između studenata.

Također, studentska udruga Probion aktivno planira i mnoge buduće projekte, odlučna da nastavi uspješan rad svojih prethodnika.

 

Za dodatne informacije, kontakt i vijesti o aktivnostima udruge posjetite Facebook stranicu udruge.