Održano 8. nacionalno studentsko natjecanje Ecotrophelia Hrvatska 2022.

Održano 8. nacionalno studentsko natjecanje Ecotrophelia Hrvatska 2022.
13.06.2022.

Dana 7. lipnja 2022. godine na Prehrambeno - biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održano je 8. nacionalno studentsko natjecanje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda Ecotrophelia Hrvatska 2022.

Natjecanje su organizirali Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista i studentska udruga Probion.

Na natjecanju su sudjelovala 3 studentska tima koji su prezentirali proizvode Murssini (pekarski proizvod dobiven od dizanog tijesta uz dodatak nusproizvoda prehrambene industrije, pivskog tropa), Pumpkina (fermentirani proizvod od heljde s dodatkom buče pečenice i granole) i Apsolute cocoa (čokoladne kockice koje otapanjem u mlijeku daju ukusan napitak).

Nakon prezentacije proizvoda i njihovog senzorskog ocjenjivanja, Stručno povjerenstvo (15 članova) sastavljeno od profesora s PBF-a, predstavnika prehrambene industrije, Hrvatske gospodarske komore i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, pobjednikom je proglasilo proizvod Pumpkina.

U pobjedničkom timu su četiri studentice s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Mihaela Antolić, Dora Brdar, Renata Mavrić i Dora Kitonić, a preostala tri člana tima su Teo Domines Peter, student Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Larisa Smitran, studentica  Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Din Mušović, student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Proizvod Murssini kreirali su studenti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku u suradnji sa studentima Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a proizvod Apsolute cocoa prezentirali su studenti Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa studentima Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta u Virovitici.

Pobjednički tim predstavljat će Hrvatsku na europskom natjecanju „Ecotrophelia Europe“, koje će se održati 10.-15. listopada 2022. godine u Parizu.

Želimo im puno uspjeha!

Slike na linku: Album Ecotrophelia 2022

{* *}