Biotehnologija

Program se temelji na najnovijim znanstvenim dostignućima iz kemije i biokemije, biologije i to s posebnim naglaskom na molekularnu biologiju i mikrobiologiju, te na inženjerskim znanjima u cilju obrazovanja stručnjaka za šire područje biotehnologije.

Prema definiciji Europske federacije za biotehnologiju iz 1992. godine, biotehnologija "povezuje prirodne i inženjerske znanosti da bi se postigla primjena organizama, stanica, njihovih dijelova i molekularnih analogona u dobivanju proizvoda za dobrobit čovječanstva". Prema toj definiciji biotehnologija je znanost stara koliko i tradicija priprave piva, vina i fermentirane hrane, ali i sasvim nova i suvremena s tehnologijom na osnovi rekombinantne DNA, tehnologijom hibridoma i drugih stanica viših organizama, biosenzora i biočipova.

Spektar proizvoda širi se svakim danom od proizvoda tradicionalne biotehnologije, kao što su pekarski, prehrambeni i krmni kvasac, pivo, vino, alkohol te organske kiseline, do nekoliko stotina novih prehrambenih, farmaceutskih i dijagnostičkih pripravaka. Također su značajni biotehnološki postupci u zaštiti okoliša (obrada otpadnih voda, biološka razgradnja organskoga čvrstog otpada, biodeodorizacija) i mogućnosti primjene biotehnologije u agrokompleksu.

Voditelj studija: prof.dr.sc. Anita Slavica

Opće informacije o studijskom programu

{* *}