Biotehnološka priprema i oplemenjivanje hrane i pića

ECTS bodovi:
3

Studij:
doktorski

Šifra predmeta:
165651

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Primjena genske tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji primarnih poljoprivrednih proizvoda. Biokemijsko inženjerski pristup proizvodnji, preradi i oplemenjivanju hrane. Biotehnološke metode u proizvodnji hrane, pića i aditiva. Primjena enzima i mikrobnih starter kultura u preradi prehrambenih sirovina. Mikroorganizmi i kultura stanica u pripremi hrane. Biotehnološke metode sanitacije pogona, uklanjanje toksičnih tvari iz hrane i poboljšavanje dijetetskih svojstava hrane. Probiotici u životinjskoj i humanoj prehrani. Funkcionalna hrana.

ISHODI UČENJA

  1. Objasniti i analizirati primjenu genske tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji primarnih poljoprivrednih proizvoda
  2. Predložiti i definirati biokemijsko inženjerski pristup proizvodnji, preradi i oplemenjivanju hrane i pića.
  3. Navesti i kritički usporediti primjenu enzima i mikrobnih starter kultura u preradi prehrambenih sirovina te objasniti primjenu mikroorganizama i kultura stanica u životinjskoj i humanoj prehrani.
  4. Nabrojati i opisati biotehnološke metode sanitacije pogona, uklanjanja toksičnih tvari iz hrane i poboljšavanje dijetetskih svojstava hrane te definirati i navesti funkcionalnu hranu.

Nastava

 

Obliciprovođenja nastave:   Sati
predavanja 10
seminari 10
vježbe  

Literatura

 

Red.

br.

Naziv
1. Klaushofer H., Kunz B., Pilnik W. and Vorgen A.G.J., Schindlen F. and Seipenbusch (1990): Food biotechnology, 4, (1), 41-328.
2. Whitaker, J.R. (1990): Food biotechnology, 4, (1), 663-697.
3. Boze H. Moulin G.and Galzi P. (1995): Production of microbial biomass; In: Biotechnology 2nd edition; Ed. Rehm H.J.et al; vol. 9. Enzymes; Bimass, Food and Feed, VCH, Germany, pp. 170 - 215
4. Schrimshaw N. S. and Murray E. B. (1995): Nutritional value and safety of "Single cell proteins", IBID, pp. 222 - 235.
5. Olsen H. S. (1995) Enzymes in food procesing, IBID, pp. 666 - 713

 

Dopunska literatura

Red.

br.

Naziv
1. Wood, B. J. B. (1998) Microbiology of fermented food, , Blackie Academic&Professional, London; vol. 1 - 2