Biotehnološka proizvodnja octa

ECTS bodovi:
4

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
66746

Opis predmeta

SADRŽAJ

  • Definicija octa. Kratki povijesni prikaz proizvodnje octa. Kemijski i biotehnološki postupci proizvodnje octene kiseline.
  • Vrste octa, karakteristike, podjele. Geografska raspodjela po vrstama. Opća tehnološka shema postrojenja za proizvodnju octa.
  • Tehnološke operacije u proizvodnji octa. Suvremena oprema u tehnološkoj liniji.
  • Sirovine, skladištenje, priprema i sastav podloge. Specifičnosti uzgoja inokuluma. Proizvodnja alkoholnog octa standardne koncentracije tehnikom polukontinuiranog submerznog uzgoja.
  • Proizvodnja alkoholnog octa povišene koncentracije kombiniranom tehnikom jednostupanjskog polukontinuiranog i šarţno-pritočnog submerznog uzgoja. Proizvodnja visoko-koncentriranog alkoholnog octa u dvostupanjskom procesu kombinacijom tehnike polukontinuiranog i šarţno-pritočnog uzgoja.
  • Proizvodnja octa iz voćnih vina, prevrele sladovine i medovine tehnikom polukontinuiranog uzgoja.
  • Proizvodnja alkoholnog, vinskg i jabučnog octa u „Frings” generatoru (bioreaktor prokapnik) postupkom imobilizacije biomase na čvrstom nosaču.
  • Zanatska proizvodnja octa i proizvodnja za vlastite potrebe. Usporedni prikaz konstrukcijskih i tehničko-tehnoloških karakteristika opreme, stupnjeva konverzije i efikasnosti procesa.
  • Tradicionalne proizvodnje octa, balzamski ocat, “solera” postupak; proizvodnja octa na dalekom istoku (polučvrsti supstrati), proizvodnja octa u Africi
  • Bistrenje, sredstva za bistrenje, odleţavanje i dozrijevanje, tangencijalna i protočno-slojna filtracija, sredstva za filtraciju, pasterizacija, aromatiziranje, punjenje u ambalaţu. Uređaji za kontrolu, praćenje, automatsku regulaciju i vođenje procesa
  • Proizvodni sojevi i optimalni ekološki uvjeti u proizvodnji octa (temperatura, inhibicija supstratom, inhibicija produktom, koncentracija otopljenog kisika, kompleksna hranjiva i elementi u tragovima)
  • Skladištenje gotovog proizvoda, mjere za odrţavanje čistoće pogona, mane i kvarenje octa.
  • Laboratorijska kontrola tehnološkog procesa, sirovina i gotovog proizvoda, standardi, norme i pravilnici o kakvoći. Tehnološki proračun

ISHODI UČENJA

  • odabrati i selekcionirati adekvatni soj radnog mikroorganizama za biotehnološku
  • proizvodnju octa
  • razlikovati, praktično postaviti i voditi submerzni i površinki način proizvodnje octa
  • razlikovati i praktično postaviti i voditi šaržnu, polukontinuiranu i kontinuiranu tehniku proizvodnje octa       
  • postaviti i voditi proces bistrenja i dozrijevanja octa te suvremene postupke dorade octa
  • uspostaviti i voditi efikasan nadzor procesa proizvodnje i kakvoće octa
  • voditi proces pranja, dezinfekcije i sterilizacije opreme i pogona
  • odabrati i dimenzionionirati opremu za tehnološku liniju proizvodnje octa

Nastavni materijali [2]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  Opis predmeta [0] 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 3119  P. Horvat: Biotehnološka proizvodnja octa 2,01 MB 02.09.2022. 17:05

Obavijesti [3]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 783  BPO-ishodi-učenja 87,41 kB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 470  Izvedbeni plan nastave 70,02 kB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 110  Obavijest o početku predavanja iz BPO 416,60 kB 02.09.2022. 17:05
{* *}