Razvoj biotehnoloških procesa za proizvodnju mliječne kiseline

ECTS bodovi:
3

Studij:
doktorski

Opis predmeta

OPIS PREDMETA

Fiziologija mikroorganizama (bakterija i funga) koji posjeduju hidrolitičku i fermentativnu aktivnost, korištenje obnovljivih sirovina i priprema minimalnih hranjivih podloga; odabir novih tipova bioreaktora, koji su prikladni za bioprocese sa (polu-)čvrstim supstratima/sirovinama; odabir metoda za izdvajanje tekuće i (polu-) čvrste faze iz heterogenih sustava i za određivanje ključnih veličina; izolacija i pročišćavanje proizvedene D- i/ili L-mliječne kiseline; primjena integriranih bioprocesa; matematičko modeliranje; korištenje biotehnološki proizvede mliječne kiseline.

ISHODI UČENJA

  1. Povezati znanja o različitim industrijskim bioprocesima za proizvodnju D- i/ili L-mliječne kiseline.
  2. Procijeniti primjenjivost različitih biokatalizatora, sirovina, bioreaktora i down-stream sustava.
  3. Kritički prosuđivati i preporučiti integrirani bioproces za proizvodnju mliječne kiseline i mogućnost uklapanja integriranog bioprocesa u biorafineriju.
  4. Formulirati moguća rješenja kod određivanja ključnih parametara bioprocesa, predložiti tip bioprocesa/biorafinerije koja odgovara određenom geo-političkom, socio-ekonomskom i klimatskom području, način proizvodnje i pročiščavanja mliječne kiseline i drugih visokovrijednih biokemikalija.

Nastava

Obliciprovođenja nastave:   Sati
predavanja 16
seminari 9
vježbe  
Način polaganja ispita: Seminarski rad X   Usmeno X

Literatura

1. A. R. Neves, W. A. Pool, J. Kok, O. P. Kuipers, H. Santos, Overview on sugar metabolism and its control in Lactococcus lactis - The input from in vivo NMR, FEMS Microbiology Reviews 29 (2005) 531-554.
2. R. P. John, G.S. Anisha, K. M. Nampoothiri, A. Pandey, Direct lactic acid fermentation: Focus on simultaneous saccharification and lactic acid production, Biotechnology Advances 27 (2009) 145-152.
3. C. Gao, C. Ma, P. Xu, Biotechnological routes based on lactic acid production from biomass, Biotechnology Advances 29 (2011) 930-939.
4. R. Auras, B. Harte, S. Selke, An Overview of Polylactides as Packaging Materials, Macromolecular Bioscience 4 (2004) 835-864.
5. G. Reddy, Md. Altaf, B.J. Naveena, M. Venkateshwar, E.V. Kumar, Amylolytic bacterial lactic acid fermentation - A review, Biotechnology Advances 26 (2008) 22-34.
6. M.W. Bevan, M.C.R. Franssen, Investing in green and white biotech, Nature Biotechnology 24 (2006) 765-767.
7. R.P. John, K.M. Nampoothiri, A. Pandey, Fermentative production of lactic acid from biomass: an overview on process developments and future perspectives, Applied Microbiology and Biotechnology 74 (2007) 524-534.
8. N. Narayanan, P.K. Roychoudhury, A. Srivastava, L (+) lactic acid fermentation and its product polymerization, Electronic Journal of Biotechnology 7 (2004) 167-179.

Dodatna literatura:

1. Slavica, Anita; Trontel, Antonija; Jelovac, Nuša; Kosovec, Željka; Šantek, Božidar; Novak Srđan. Production of lactate and acetate by Lactobacillus coryniformis subsp. torquens DSM 20004T in comparison with Lactobacillus amylovorus DSM 20531T. Journal of biotechnology. 202 (2015); 50-59
2. Trontel, Antonija; Batušić, Ana; Gusić, Ivana; Slavica, Anita; Šantek, Božidar; Novak, Srđan. Production of D- and L-Lactic Acid by Mono- and Mixed Cultures of Lactobacillus sp.. Food technology and biotechnology. 49 (2011), 1; 75-82.
3. Trontel, Antonija; Baršić, Vanda; Slavica, Anita; Šantek, Božidar; Novak, Srđan. Modeling the Effect of Different Substrates and Temperature on the Growth and Lactic Acid Production by Lactobacillus amylovorus DSM 20531T in Batch Process. Food technology and biotechnology. 48 (2010), 3; 352-361.
{* *}