Toksikološki aspekti pripreme hrane (studij: Nutricionizam)

ECTS bodovi:
3

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
239443; 53716

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Toksikološki aspekti ozračivanja hrane
  • Toksikološki aspekti primjene ozona u procesiranju hrane
  • Toksikanti nastali termičkim procesiranjem hrane
  • Toksikanti nastali kao produkti procesa fermentacije hrane 
  • Toksikanti nastali procesima konzerviranja hrane
  • Tvari s učincima na biološku dostupnost nutrijenata prisutnih u hrani
  • Procesiranje hrane – mogućnosti reduciranja rezidua pesticida
  • Utjecaj procesiranja hrane na sadržaj teških metala u hrani
  • Procesiranje hrane - modificiranje alergenih svojstava proteina
  • Učinci procesiranja na alergeni potencijal namirnica

ISHODI UČENJA

  • definirati i klasificirati toksikanate koji mogu nastati kao rezultat pojedinih postupaka procesiranja namirnica
  • opisati i razlikovati porijeklo i puteve formiranja pojedinih toksikanata tijekom procesiranja, objasniti mehanizme njihovih toksičnih učinaka te zaključiti o mogućim štetnim učincima po zdravlje čovjeka
  • objasniti porijeklo i djelovanje tvari s učincima na biološku dostupnost nutrijenata prisutnih u hrani
  • opisati i predložiti postupke kojima se može reducirati sadržaj pojedinih kontaminanata u hrani  s ciljem poboljšanja kakvoće pripreme hrane
  • klasificirati alergene, objasniti utjecaj procesiranja na alergeni potencijal namirnice i predložiti način procesiranja namirnice u svrhu smanjenja ili eliminacije alergijske reakcije

Nastava

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 15
T Terenske vježbe  

Obavijesti [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 303  2015/2016 Obavijest o početku nastave 61,68 kB 02.09.2022. 17:05

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obavezna literatura:

  1. Stadler, R.H., Lineback, D.R. (2009) Process-Induced Food Toxicants: Occurrence, Formation, Mitigation, and Health Risks. John Wiley & Sons, Hoboken, New Jersey. podpoglavlja: 2.1, 2.3, 2.8, 3.2, 4.1 (student treba savladati samo navedena podpoglavlja)
  2. Omaye, S.T. (2004) Food and Nutritional Toxicology, CRC Press, Boca Raton. (student treba savladati poglavlje 18)
  3. Jackson, W. F. (2002) Food Allergy, ILSI Europe Concise Monograph Series, ILSI Press, Washington. 40 str. (student treba savladati cijelu monografiju)
  4. Verhoeckx, K., Vissers, Y., Baumert, J.L., Faludi, R., Feys, M:, Flanagan, S., Herouet-Guicheney, C., Holzhauser, T., Shimojo, R., van der Bolt, N., Wichers, H., Kimber, I. (2015) Food processing and allergenicity. Food Chem. Toxicol. 80, 223-240. (savladati u cjelosti)
  5. Stoytcheva, M. (2011) Pesticides - Formulations, Effects, Fate, InTech, Rijeka. (student treba savladati poglavlje 28)
  6. Hajeb, P., Sloth, J.J., Shakibazadeh, Sh., Mahyudin, N.A., Afsah-Hejr, L. (2014) Toxic Elements in Food: Occurrence, Binding, and Reduction Approaches. Compr. Rev. Food Sci. F. 13, 457 – 472.

Dodatna literatura:

  1. Crozier, A., Clifford, M.N., Ashihara, A. (2006) Plant Secondary Metabolites. Occurence, Structure and Role in the Human Diet. Blackwell Publishing, Oxford, UK.
  2. Morgan, D.M.L., Bauer, F., White, A. (2005) COST Action 917 – Biogenically Active Amines in Food – Volume VII. COST Office, Luxembourg.
{* *}