Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Specifična znanja senzorskih analiza sastoje se od razumijevanja fiziologije i psihologije senzorske percepcije, shvaćanja značaja senzorskih svojstava, sposobnosti planiranja i provođenja senzorskih analiza da se dobije željeni odgovor, statističke analize rezultata i utvrđivanje korelacije senzorskih i instrumentalnih metoda. Senzorska svojstva poput vanjskog izgleda, boje, okusa, mirisa i teksture ključni su u određivanju prihvatljivosti hrane. Najbolji način mjerenja tih svojstava su senzorski analitičari. Koristeći takav jedan "panel" može se mjeriti sveopća prihvatljivost ili kvaliteta proizvoda, odrediti da li su neki proizvodi slični ili različiti te izmjeriti intenzitet određene značajke. Takav pristup je jedinstven i zahtjeva naročitu pažnju da bi se dobili mjerodavni rezultati. Razumijevanje fizičkih osnova percepcije senzorskih značajki hrane dovodi do rezultata koji su isti kao i rezultati dobiveni instrumentalnim mjerenjima, a brži su i jeftiniji.
Ishodi učenja
Nakon uspješno savladanog predmeta studentica/student će moći:
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 15 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pohađanje nastave i obavljene vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
Interna skripta | 3,46 MB | 02.09.2022. 17:05 |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Predavanja u PDF-u |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Morten Meilgaard, Gail Vance Civille, B. Thomas Carr: Sensory Evaluation Techniques, 4th Ed., CRC Press, Inc. Boca Raton, Florida, USA 2007. |
2. | Herbert Stone, Joel L. Sidel: Sensory Evaluation Practices 3rd Ed., Elsevier Academic Press San Diego, California, USA, 2004. |
3. | Harry T. Lawless, Hildegarde Heymann: Sensory Evaluation of Food, Principles and Practices, 2nd Ed., Springer Science+Business Media, LLC, New York, NY, USA, 2010. |
4. | Tormod Naes, Per B. Brockhoff, Oliver Tomić: Statistics for Sensory and Consumer Science, A John Wiley ans Sons, Ltd, Chichester, UK, 2010. |