Metode za procjenu kakvoće prehrane

ECTS bodovi:
5

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
53662

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Dijetetičke metode
  • Prehrambeni standardi i prehrambene preporuke
  • Tablice/baze s kemijskim sastavom hrane
  • Pokazatelji kakvoće prehrane
  • Kliničke metode (primjeri)
  • Prehrambena antropometrija
  • Procjena prehrambenog statusa kao prevencija bolesti

ISHODI UČENJA

  • identificirati dijetetičke metode koje je potrebno primijeniti u određenom istraživanju
  • primijeniti stečena znanja o dijetetičkim metodama unutar područja znanosti o prehrani
  • vrednovati podatke koji se odnose na hranjivu vrijednost hrane u bazama/tablicama s kemijskim sastavom hrane u cilju što točnije procjene udjela makro i mikronutrijenata u prehrani ljudi
  • integrirati znanja o prehrambenim standardima i preporukama u svrhu procjene kakvoće prehrane različitih populacijskih skupina i izrade preporuka za adekvatnu prehranu
  • klasificirati antropometrijske metode za procjenu nutritivnog statusa bolesnih i zdravih osoba
  • objasniti dobivene podatke primjenom antropometrijskih metoda u odrasle populacije
  • napraviti procjenu rizika za određena nezarazne bolesti na temelju prehrambenog statusa zdravih osoba

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu 45
S Seminar  
T Terenske vježbe  

Obavijest [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 363  Početak nastave 2014/2015 72,71 kB 30.09.2014. 16:45

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Skripta pripremljena za modul
2. Lee, R. D., Nieman, D.C. (2010). Nutritional Assessment. 5. Izd., The McGraw-Hill, Boston.
3. Wang D-H, Kogashiva M, Kira S (2006) Development of a New Instruments for Evaluating Individuals’ Dietary Intakes. J Am Diet Assoc 106, 1588-1593.
4. Drewnowski A (2005) Concept of a nutritious food: toward a nutrient density score. Am J Clin Nutr 82, 712-32.

 

5.

EFSA: Dietary reference values and dietary guidelines, 2010.

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/nda100326.htm?WT.mc_id=EFSAHL01&emt=

6.

EFSA set average requirements for energy intake

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130110.htm

Preporučena literatura

 

red. broj Naziv
1. Colić Barić, I., Šatalić, Z., Keser, I., Cecić, I., Sučić, M. (2009) Validation of the folate food frequency questionnaire with serum and erythrocyte folate and plasma homocysteine. Int. J. Food Sci. Nutr. 60 (Suppl 5),10-18.
2. Šatalić, Z., Colić Barić, I., Cecić, I., Keser, I. (2007) Short food frequency questionnaire can discriminate inadequate and adequate calcium intake in Croatian postmenopausal women. Nutr. Res. 27(9), 542-547.
1. Rumbak, Ivana; Satalic, Zvonimir; Keser, Irena; et al.(2010) Diet Quality in Elderly Nursing Home Residents Evaluated by Diet Quality Index Revised (DQI-R). Collegium Antropologicum 34 (2), 577-585.
1. Satalic, Z; Baric, IC; Keser, I; et al. (2004) Evaluation of diet quality with the mediterranean dietary quality index in university students. Int. J. Food Sci. Nutr. 55 (8),589-595.
1. Pavlovic, Prentice, Thorsdottir, Wolfram G, Branca F (2007) Challenges in Harmonizing Energy and Nutrient Recommendations in Europe. Ann Nutr Metab 51, 1008-114.