Osnovni principi pravilne prehrane

ECTS bodovi:
3

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
53733

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Čimbenici koji imaju utjecaja na odabir hrane i prehrambeno ponašanje u zemljama EU
  • Osnovni principi pravilne prehrane
  • Prehrambeni standardi i prehrambene preporuke
  • Tradicionalni načini prehrane
  • Održivi način prehrane
  • Označavanje hrane
  • hrane vs. potrošač
  • Makronutrijenti (proteini, masti, ugljikohidrati)
  • Mikronutrijenti (vitamini, mineralne tvari, voda)

ISHODI UČENJA

  • kategorizirati čimbenike koji utječu na odabir hrane i njihov značaj za potrošača
  • integrirati osnovne principe pravilne prehrane i tradicionalno održivih načina prehrane
  • analizirati osobni unos energije i hranjivih tvari
  • klasificirati hranu s obzirom i hranjive tvari koje pridonose očuvanju zdravlja

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 15
T Terenske vježbe  

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Skripta pripremljena za modul
2. Grosvenor, M. B., Smolin, L. A. (2010) Nutrition Science & Applications, John Wiley & Sons Inc., NY.
3. Ministrastvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva R Hrvatske, Vodič za označavanje, reklamiranje i prezentiranje hrane - 8. izdanje, 2013.
4. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva R Hrvatske,
 Vodič o navođenju hranjivih vrijednosti hrane - 2. izdanje, 2013.
5. Piramida pravilne prehrane, www.mypyramid.gov

 

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. Hrvatska agencija za hranu, www.hah.hr
2. American Dietetic Association, www.eatright.org
3. World Health Organization, www.who.int
4. European Food Safety Authority, http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/s1009.htm