Prehrambena epidemiologija

ECTS bodovi:
4

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
239429; 53609

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Epidemiološke mjere frekvencije
  • Epidemiološke mjere povezanosti
  • Analitička epidemiološka istraživanja
  • Eksperimentalna epidemiološka istraživanja
  • Epidemiologija nezaraznih bolesti i prehrana
  • Epidemiologija zaraznih bolesti koje se prenose probavnim sustavom

ISHODI UČENJA

  • računanje epidemioloških mjera učestalosti (prevalencija, incidencija) i povezanosti (relativni rizik, omjer izgleda, pripisivi rizik)
  • standardizacija i uspoređivanje epidemioloških podataka
  • primjena osnovnih statističkih metoda u analizi podataka
  • korištenje epidemioloških podataka o bolestima povezanim s prehranom iz dostupnih baza podataka
  • razumijevanje svrhe i prednosti analitičkih i eksperimentalnih epidemioloških istraživanja u analizama povezanosti prehrane sa zdravljem i bolesti. Odabir optimalnog dizajna istraživanja ovisno o problematici istraživanja
  • prepoznavanje prehrambenih rizičnih faktora u nastanku čestih kroničnih nezaraznih bolesti

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 30
T Terenske vježbe  

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Skripta pripremljena za modul
2. Babuš V. Epidemiološke metode. Medicinska naklada, Zagreb, 2001.;

 

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. «Nutritional Epidemiology, Possibilities and Limitations» (http://europe.ilsi.org/file/Ilsiepid.pdf)
2. Babuš V. Opća epidemiologija. Medicinska naklada, Zagreb, 2003.;
3. «Epidemiologija nezaraznih bolesti», Medicinska naklada (u pripremi);
4. Page R.M., Cole G.E., Timmreck T.T., Basic Epidemiological Methods and Biostatistics. Jones and Bartlett Publishers, London, 1995
{* *}