Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
• Tradicionalna mediteranska prehrana i prehrana u razvijenim zemljama 20.st.
• Vegetarijanska prehrana
• Tradicionalna azijska prehrana
• Tradicionalna južnoamerička prehrana
• Tradicionalna afrička prehrana
• Modeli tradicionalne prehrane: održiva prehrana
• Prehrana: vjerske i kulturološke karakteristike
ISHODI UČENJA
• objasniti utjecaj studije 7 zemalja na razvoj znanosti o prehrani
• integrirati karakteristike tradicionalne mediteranske prehrane i nove znanstvene spoznaje u svezi njenog učinka na zdravlje
• integrirati karakteristike vegetarijanske prehrane i znanstvene spoznaje u svezi njenog učinka na zdravlje
• integrirati karakteristike južnoameričke prehrane, azijske prehrane i afričke prehrane i znanstvene spoznaje u svezi njenog učinka na zdravlje
• vrednovati Oldways modele tradicionalnih načina prehrane u cilju održivosti
• objasniti učinke prehrane na zdravlje nekada i danas, uključujući religijske i kulturološke razlike
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
S | Seminari | 15 |
V | Vježbe | 15 |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Obavezna literatura
red.br. | Naziv |
1. | Z. Šatalić (2019) Vegetarijanska prehrana. Skripta pripremljena za predmet. |
2. | Position of the Academy of Nutrition and Dietetics (2016) Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet 116: 1970-1980. |
Preporučena literatura
1. | R. Mangels, V. Messina, M. Messina (2010) The Dietitian's Guide to Vegetarian Diets, 3. izd., Jones & Bartlett. |
2. | J. Sabaté (2001) Vegetarian nutrition. CRC Press, Boca Raton, Florida. |
3. | K. F. Kiple, K. C. Ornelas (2000) The Cambridge World History of Food, Cambridge University Press. |