Tradicionalni načini prehrane

ECTS bodovi:
4

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
53717

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Tradicionalna mediteranska prehrana i prehrana u razvijenim zemljama 20.st.
  • Vegetarijanska prehrana
  • Tradicionalna azijska prehrana
  • Tradicionalna južnoamerička prehrana
  • Tradicionalna afrička prehrana
  • Modeli tradicionalne prehrane: održiva prehrana
  • Prehrana: vjerske i kulturološke karakteristike

ISHODI UČENJA

  1. Objasniti utjecaj studije 7 zemalja na razvoj znanosti o prehrani
  2. Integrirati karakteristike tradicionalne mediteranske prehrane i nove znanstvene spoznaje u svezi njenog učinka na zdravlje
  3. Integrirati karakteristike vegetarijanske prehrane i znanstvene spoznaje u svezi njenog učinka na zdravlje
  4. Integrirati karakteristike južno američke prehrane, azijske prehrane i afričke prehrane i znanstvene spoznaje u svezi njenog učinka na zdravlje
  5. Vrednovati Oldways modele tradicionalnih načina prehrane u cilju održivosti
  6. Objasniti učinke prehrane na zdravlje i nekada i danas, uključujući religijske i kulturološke razlike

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 15
T Terenske vježbe 15

Obavijesti [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 362  Početak nastave akad. god. 2014/2015 72,71 kB 30.09.2014. 16:47

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 1466  VEGETARIJANSKA PREHRANA_TNP_ZŠ 2,61 MB 29.05.2019. 16:37

Literatura

Obvezna literatura

red.br. Naziv
1. Skripta pripremljena za modul
2. ADA: vegetarian diet
3. Kromhout D et al (1989) Food consumption patterns in the 1960s in seven countries. Am J Clin Nutr 49 (5) 889-894.
4. Keys A, Menotti A, Karvonen MJ, Aravanis C, Blackburn H, Buzina R, Djordjevic BS, Dontas AS, Fidanza F, Keys MH. The diet and 15-year death rate in the seven countries study. Am J Epidemiol 1986; 124 (6): 903-15.24.
5. Panagiotakos B.D. et al.(2006) Dietary patterns: A Mediterranean diet score and its relation to clinical and biological markers of cardiovascular disease risk. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases 16, 559-568
6. Simopoulos AP (1996) The Mediterranean Food Guide. Greek column rather than an Egyptian pyramid. Nutr Today 30:54-61.
7. Wahlqvist ML et al (2005) Does diet matter for survival in long-lived cultures? Asia Pac J Clin Nutr 14 (1) 2-6.
8. Cordain L eta all (2005) Origins and evaluation of the Western diet: health implications for the 21st century. Am J Clin Nutr 81: 341-54.
9. EPIC study
10. Lyon Diet Heart Study
red. broj Vries JHM et al (1997) The Fatty Acids and Sterol Content of Food Composites of Middle-Aged Men in Seven Countries. J of Food Composition and Analysis 10, 115-141.

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. Eaton S.B. (2006) The ancestral human diet: what was it and should it be a paradigm for contemporary nutrition? Proceedings of the Nutrition Society 65, 1-6.
2. Trichopoulou A et all (2006) Traditional foods: Why and how to sustain them. Trends in Food Sceinece and Technolgy 17: 498-504.
3. Kastorini C-A., Milionis HJ, Esposito K, Giuliano D, Panagiotakos B (2011) The Effect of Medieterranean Diet on Metabolic Syndrom and its Components. J American College of Cardiolology 57 (11) doi:10.1016/j.jacc.2010.09.073.

Oldways: Health Through the Heritage, http://oldwayspt.org/