Znanost o prehrani 2

ECTS bodovi:
6

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
21605

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Prehrana u trudnoći
  • Prehrana dojilje i dojenčadi
  • Prehrana djece i adolescenata
  • Prehrana osoba starije dobi
  • Regulacija tjelesne mase
  • Prehrana žene i poremećaji u prehrani
  • Prehrana i povećana tjelesna aktivnost
  • Tradicionalni načini prehrane
  • Prehrana i zdravlje
  • Prehrana u Hrvatskoj i svijetu
  • Sigurnost hrane i suvremene tehnologije: Utjecaj na potrošače
  • Gastronomija

ISHODI UČENJA

  • Izdvojiti specifične nutritivne potrebe različitih populacijskih skupina s obzirom na dob, spol, način prehrane i razinu tjelesne aktivnosti
  • Sastaviti jelovnike za različite populacijske skupine (djecu, adolescente, odrasle osobe, trudnice i dojilje)
  • Razlikovati uloge ugljikohidrata, masti i proteina tijekom tjelesne aktivnosti i obzirom na njezin intenzitet
  • Opisati ravnotežu i upotrebu energije u organizmu te identificirati čimbenike koje dovode do pretilosti ili pothranjenosti
  • Osmisliti plan za gubitak ili povećanje tjelesne mase
  • Definirati poremećaje u prehrani i posljedice koje imaju za organizam te kategorizirati pristupe u liječenju
  • Prepoznati tradicionalne vrste prehrane
  • Povezati rizične čimbenike iz prehrane s određenim kroničnim nezaraznim bolestima
  • Prepoznati  ciljeve  nacionalne prehrambene politike i nacionalne prehrambene smjernice za odrasle i djecu

PREDUVJETI ZA UPIS:

  • Uvod u profesiju nutricionista
  • Uvod u kemiju i kemijsku analizu (Opća kemija, Analitička kemija)
  • Biologija 1
  • Biologija 2
  • Odabrana poglavlja iz funkcijske anatomije čovjeka
  • Sirovine prehrambene industrije
  • Znanost o prehrani 1

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 30
PK Vježbe u praktikumu 30
S Seminar 20

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 276  Rumbak, I. Interna skripta iz Znanosti o prehrani 2_2017/2018 531,35 kB 14.02.2018. 12:16

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Skripta pripremljena za modul
2. Ellie Whitney, Sharon Rady Rolfes (2013) Understanding Nutrition, 13. izd., Wadsworth. Poglavlja 8, 9 i 14-20.
3. Oldways-health through heritage, http://oldwayspt.org/
4. Katica Antonić Degač, Vlasta Hrabak-Zerjavic, Hubert Maver, Elika Mesaroš  Kanjski, Zrinka Petrovic,Željko Reiner, Marija Strnad  Draško Šerman (2002) Prehrambene smjernice za odrasle. Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
5. Katica Antonić Degač, Antoinette Kaić-Rak, Elika Mesaroš-Kanjski, Zrinka Petrović, Prehrambene smjernice za djecu (2003) Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. Sari Edelstein (2015) Life cycle nutrition : an evidence-based approach, 2. izd. Jones & Bartlett Learning.
2. Judith E. Brown, Janet S. Isaacs, U. Beate Krinke, Ellen Lechtenberg, Maureen A. Murtaugh, Carolyn Sharbaugh, Patricia L. Splett, Jamie Stang, Nancy H. Wooldridge (2011) Nutrition Through the Life Cycle, 4. Izd., Wadsworth.
3. L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump (2004) Krause's Food, Nutrition & Diet Therapy. 11 izd., Elsevier.

http://oldwayspt.org/