Sociologija i psihologija prehrane

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
39846

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Uvodno predavanje Sociologija prehrane kao znanstvena disciplina
  • Prehrana kao dio ekološko kulturalnog sustava
  • Razvoj nutricionizma
  • Dominantne vrijednosti u društvu i prehrana
  • Paradigma socijalnog konstruktivizma
  • Prehrana i socijalna diferencijacija
  • Suvremeno društvo i prehrana
  • Izbor hrane
  • Značenje hrane
  • Slika tijela i nezadovoljstvo tijelom
  • Držanje dijete
  • Poremećaji hranjenja
  • Promocija zdravih navika

ISHODI UČENJA

  • koristiti stručnu terminologiju sociologije hrane u pisanju stručnih tekstova i diskusiji
  • definirati i usporediti temeljne koncepte Sociologije i psihologije  prehrane i srodnih disciplina
  • primijeniti sociološke koncepte u analizi fenomena vezanih uz prehranu
  • identificirati i  opisati socijalnu i kulturnu usađenost fenomena vezanih uz prehranu
  • opisati povezanost emocionalnih, psiholoških i fizioloških potreba za hranjenjem.
  • identificirati znakove poremećaja hranjenja i opisati čimbenike koji pridonose njihovom razvoju.
  • prepoznati važnost društvne odgovornosti u profesionalnom djelovanju

PREDUVJETI ZA UPIS:

  • Uvod u profesiju nutricionista

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 16
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 20
T Terenske vježbe  

Literatura

Obvezna literatura:

  1. S. Mennell, A. Murcott, A.H. Van Otterloo,1998, Prehrana i kultura, Sociologija hrane, NakladaJesenski i Turk, HSD, Zagreb

Dodatna literatura:

  1. J. Gronow, 2000, Sociologija ukusa, NakladaJesenski i Turk, HSD, Zagreb  (poglavlja Uvod, Ukus i moda: str. 149-172)
  2. G. Ritzer, 1999, Mekdonaldizacija društva. Istraživanje mijenjajućeg karaktera suvremenog društvenog života, Naklada Jesenski i Turk, Zagreb
  3. Watson, J. L., Caldwell, M. L. (Eds), 2007, The Cultural Politics of Food and Eating, Bleckwell