Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
- Utjecaj sirovina i tehnologije na dostupnost i prehrambenu vrijednost proizvoda iz žitarica. Specifični sastojci žitarica i njihov utjecaj na kvalitetu proizvoda iz žitarica
- Proizvodnja kiselih tijesta. Tradicionalna proizvodnja kruha. Prerada voca i povrca, proizvodnja vocnih sokova i bezalkoholnih pica
- Proizvodnja želiranih proizvoda. Kemijske i fizikalne promjene u voću i povrću tijekom prerade. Žitarice za doručak. Proizvodnja keksa. Bezglutenski proizvodi od žitarica.
- Minimalno procesiranje voća i povrća. Kemijska i fizikalna svojstva polisaharida, oligosaharida i šećera, te uvjeti proizvodnje
- Parcijalni ispit (žitarica i voće i povrća). Proizvodnja čokolade, Primjena hidrokoloida u proizvodnji hrane
- Kemijski sastav i prerada grožđa. Proizvodnja bijelih i crnih vina
- Konzumno mlijeko. Proizvodnja i prehrambena vrijednost fermentiranog mlijeka.
- Njega vina. Kemijski sastav vina. Proizvodnja i prehrambena vrijednost sira.
- Utjecaj procesa prerade na svojstva i trajnost mesnih proizvoda
- Parcijalni ispit (Teh. ugljikohidrati i konditori, Teh. vina,Teh. mlijeka). Utjecaj uvjeta skladištenja i prerade na kvalitetu ribe i proizvoda.
- Kemijska i fizikalna svojstva lipida u hrani. Terenske vježbe Kraš.
- Utjecaj uvjeta prerade na svojstva lipida. Terenske vježbe pekara.
- Oksidacija i hidroliza lipida. Terenske vježbe Franck.
- Proizvodi iz uljarica kao izvor funkcionalnih proteina i lipida. Seminari.
ISHODI UČENJA
- procijeniti utjecaj specifičnih sastojaka i procesa prerade žitarica na kvalitetu proizvoda od žitarica
- valorizirati utjecaj sirovine i procesa prerade na sastav i kvalitetu svježeg i fermentiranog mlijeka te sira
- protumačiti fizikalne, kemijske i biokemijske promjene koje se događaju tijekom procesa prerade uljarica
- kritički prosuditi utjecaj tehnološkog procesa na nutritivnu vrijednost proizvoda od voća i povrća
- identificirati kemijske i biokemijske promjene tijekom fermentacije, njege i skladištenja koje utječu na kvalitetu vinu
- razlikovati specifičnosti proizvodnje i mogućnosti primjene pojedinih ugljikohidratnih sladila i hidrokoloida u konditorskoj industriji
- odabrati ključne sastojke i optimalne uvjete prerade mesa i ribe za osiguranje kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvoda
Nastava
Vrste nastave
|
sati
|
oznaka
|
naziv
|
P
|
Predavanja
|
60
|
A
|
Auditorne vježbe
|
|
L
|
Laboratorijske vježbe
|
|
PK
|
Vježbe u praktikumu
|
|
S
|
Seminar
|
15
|
T
|
Terenske vježbe
|
15
|
Obavijesti [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Nastavni materijali [1]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Raspored nastave
|
91,77 kB |
02.09.2022. 17:05 |
|
Literatura
Literatura:
- Lj.Tratnik, R. Božanić (2012): Mlijeko i mliječni proizvodi. Udžbenik, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
- Rac, M.(1964): Ulja i masti, Poslovno udruženje proizvođača biljnih ulja i masti Jugoslavije, Beograd
- T.Lovrić, V. Piližota (1994): Konzerviranje i prerada voća i povrća, Globus, Zagreb
- M.Gavrilović (2010): Tehnologija konditorskih proizvoda, Tehnološki fakultet Novi Sad, Novi sad, Republika Srbija
- Klarić, F. (2012): Tehnologije proizvodnje pekarskih i slastičarskih proizvoda (Bulić I., ured.), Biblioteka Kruh za život, TIM ZIP doo Zagreb (Original: Schunemann, C., Treu, G.,2009: Technologie der Backwarenherstellung, Gildebuchverlag GmbH&Co.KG, Deutschland)
- Y.H. Hui (1996): Baileys industrial oil and fat products, John Wiley & Sons Inc. New York, USA
- Jackson, R.S. (2000): Wine Science - Priciples and Application, Academic Press, San Diego, USA
- D.K. Salunke, S.S. Kadam (1995): Handbook of Fruit Science and Technology, Marcel Dekker, New York, USA
- Smith, D.S., Cash, J.N., Wai-Kit Nip, Hui, Y.H. (1998): Processing Vegetables, Technomic Publishing Company, Lancaster
- P.W. van der Poel, H. Schiwartz (1998): Sugar Technology, Beet and Cane Sugar Manufacture, Verlag Dr. AlbertBartensKG, Berlin, Germany
- E.O. Afaokwa (2010): Chocolate science and technology, John Willey and Sons Ltd. Publication, Chicester, UK
- G. M. Hall at al.(1992): Fish processing technology (Hall, G.M., Eds.), Blackie Academis&Professional
- Predavanja i nastavni materijali
Internetske stranice s pomoćnim nastavnim materijalima:
1. Zakonski propisi o hrani, http://www.nn.hr