Prehrambene tehnologije

ECTS bodovi:
8

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
53682

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  1. Utjecaj sirovina i  tehnologije na dostupnost i prehrambenu vrijednost proizvoda iz žitarica. Specifični sastojci žitarica i njihov utjecaj na kvalitetu proizvoda iz žitarica
  2. Proizvodnja kiselih tijesta. Tradicionalna proizvodnja kruha. Prerada voca i povrca, proizvodnja vocnih sokova i bezalkoholnih pica
  3. Proizvodnja želiranih proizvoda. Kemijske i fizikalne promjene u voću i povrću tijekom prerade. Žitarice za doručak. Proizvodnja keksa. Bezglutenski proizvodi od žitarica.
  4. Minimalno procesiranje voća i povrća. Kemijska i fizikalna svojstva polisaharida, oligosaharida i šećera, te uvjeti proizvodnje
  5. Parcijalni ispit (žitarica i voće i povrća). Proizvodnja čokolade, Primjena hidrokoloida u proizvodnji hrane
  6. Kemijski sastav i prerada grožđa. Proizvodnja bijelih i crnih vina
  7. Konzumno mlijeko. Proizvodnja i prehrambena vrijednost fermentiranog mlijeka.
  8. Njega vina. Kemijski sastav vina. Proizvodnja i prehrambena vrijednost sira.
  9. Utjecaj procesa prerade na svojstva i trajnost mesnih proizvoda
  10. Parcijalni ispit (Teh. ugljikohidrati i konditori, Teh. vina,Teh. mlijeka). Utjecaj uvjeta skladištenja i prerade na kvalitetu ribe i proizvoda.
  11. Kemijska i fizikalna svojstva lipida u hrani. Terenske vježbe Kraš.
  12. Utjecaj uvjeta prerade na svojstva lipida. Terenske vježbe pekara.
  13. Oksidacija i hidroliza lipida. Terenske vježbe Franck.
  14. Proizvodi iz uljarica kao izvor funkcionalnih proteina i lipida. Seminari.

ISHODI UČENJA

  • procijeniti utjecaj specifičnih sastojaka i procesa prerade žitarica na kvalitetu proizvoda od žitarica
  • valorizirati utjecaj sirovine i procesa prerade na sastav i kvalitetu svježeg i fermentiranog mlijeka te sira
  • protumačiti fizikalne, kemijske i biokemijske promjene koje se događaju tijekom procesa prerade uljarica
  • kritički prosuditi utjecaj tehnološkog procesa na nutritivnu vrijednost proizvoda od voća i povrća
  • identificirati kemijske i biokemijske promjene tijekom fermentacije, njege i skladištenja koje utječu na kvalitetu vinu
  • razlikovati specifičnosti proizvodnje i mogućnosti primjene pojedinih ugljikohidratnih sladila i hidrokoloida u konditorskoj industriji
  • odabrati ključne sastojke i optimalne uvjete prerade mesa i ribe za osiguranje kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvoda

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 60
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 15
T Terenske vježbe 15

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 543  Raspored nastave 91,77 kB 06.01.2015. 00:03

Literatura

Literatura:

  1. Lj.Tratnik, R. Božanić (2012): Mlijeko i mliječni proizvodi. Udžbenik, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
  2. Rac, M.(1964): Ulja i masti, Poslovno udruženje proizvođača biljnih ulja i masti Jugoslavije, Beograd
  3. T.Lovrić, V. Piližota (1994): Konzerviranje i prerada voća i povrća, Globus, Zagreb
  4. M.Gavrilović (2010): Tehnologija konditorskih proizvoda, Tehnološki fakultet Novi Sad, Novi sad, Republika Srbija
  5. Klarić, F. (2012): Tehnologije proizvodnje pekarskih i slastičarskih proizvoda (Bulić I., ured.), Biblioteka Kruh za život, TIM ZIP doo Zagreb (Original: Schunemann, C., Treu, G.,2009: Technologie der Backwarenherstellung, Gildebuchverlag GmbH&Co.KG, Deutschland)
  6. Y.H. Hui (1996): Baileys industrial oil and fat products, John Wiley & Sons Inc. New York, USA
  7. Jackson, R.S. (2000): Wine Science - Priciples and Application, Academic Press, San Diego, USA
  8. D.K. Salunke, S.S. Kadam (1995): Handbook of Fruit Science and Technology, Marcel Dekker, New York, USA
  9.  Smith, D.S., Cash, J.N., Wai-Kit Nip, Hui, Y.H. (1998): Processing Vegetables, Technomic Publishing Company, Lancaster
  10. P.W. van der Poel, H. Schiwartz (1998): Sugar Technology, Beet and Cane Sugar Manufacture, Verlag Dr. AlbertBartensKG, Berlin, Germany
  11. E.O. Afaokwa (2010): Chocolate science and technology, John Willey and Sons Ltd. Publication, Chicester, UK
  12. G. M. Hall at al.(1992): Fish processing technology (Hall, G.M., Eds.), Blackie Academis&Professional
  13. Predavanja i nastavni materijali

Internetske stranice s pomoćnim nastavnim materijalima:

1. Zakonski propisi o hrani, http://www.nn.hr