Prirodni izvori fitokemikalija u prehrani

ECTS bodovi:
3

Studij:
doktorski

Šifra predmeta:
165628

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Prirodni izvori fitonutrijenata na bazi  različitih biljnih sirovina (voća, povrća, žitarica, vina, začinskog bilja, kakaovih proizvoda, čajeva, kave). Podjela fitonutrijenata i stabilnost tijekom prerade (utjecaj temperature, kisika, svijetlosti i sl.) i skladištenja proizvoda. Sinergijski utjecaji fitonutrijenata. Potencijalni učinci fitonutrijenata u zaštiti zdravlja ljudi te definiranje osnovnih mehanizama djelovanja. Važnost fitonutrijenata u svakodnevnoj prehrani te u prevenciji i sprječavanju različitih oboljenja. Primjeri preventivnih i terapijskih djelovanja fitonutrijenata iz prirodnih izvora na zravstvene probleme npr. opstipacije, kardiovaskularnih oboljenja, visokog krvnog tlaka i sl.). Preporučeni dnevni unosi fitonutrijenata.

ISHODI UČENJA

  • Razlikovati vrste namirnica s obzirom na zastupljenost fitonutrijenata te definirati udjele u najznačajnijim prirodnim izvorima
  • Definirati osnovne mehanizme potencijalnog pozitivnog djelovanje fitonutrijenata na zdravlje ljudi, navesti prirodne izvore te preporučene dnevne unose
  • Argumentirati sinergijsko djelovanje fitonutrijenata te navesti primjere namirnica koje je preporučljivo kombinirati za postizanje sinergijskog djelovanja.
  • Definirati važnost i ulogu prirodnih izvora fitonutrijenata u svakodnevnoj prehrani te naročito u prevenciji i sprječavanju različitih oboljenja (osteoporoza, kardiovaskularna oboljenja, opstipacija itd.)

Nastava

opis metoda   provođenja nastave Predavanja,   seminari i/ili konzultacije

 

opis načina   izvršavanja obveza Ispit, seminar

BROJ SATI NASTAVE: P+S+V (10+10+0)= 20

Literatura

  1. Tiwari, Nigel P. Brunton, Charles S. Brennan (2013) Handbook of Plant Food Phytochemicals: Sources, Stability and Extraction, John Wiley & Sons, Ltd.