|
Studij: diplomski
|
Šifra predmeta:
253088; 53735, 53744
|
Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
- Pregled svjetskih predikatnih, specijalnih i pjenušavih vina (zakoni, pravilnici i specifikacije)
- Tehnologija proizvodnje vina s naglaskom na mikrobiologiju.
- Tehnologija proizvodnje fortificiranih (likerskih) vina. Specifičnosti tehnologije proizvodnje vina Sherry, Porto i Madeira.
- Tehnologija proizvodnje desertnih vina. Specifičnosti tehnologije proizvodnje vina Prošek.
- Tehnologija proizvodnje predikatnih vina. Specifičnosti proizvodnje njemačkih predikatnih vina te vina Tokaj i Souternes.
- Tehnologija proizvodnje vina Amarone.
- Tehnologija proizvodnje pjenušavih vina (klasična i Charmat metoda).
ISHODI UČENJA
- interpretirati zakonske propise kod proizvodnje specijalnih, predikatnih i pjenušavih vina
- prepoznati, objasniti i procijeniti mikrobiološke rizike koji se pojavljuju tijekom proizvodnje vina
- razlikovati specifičnosti proizvodnje fortificiranih (likerskih) vina Sherry, Porto i Madeira
- opisati tehnologiju proizvodnje desertnih vina i razlikovati specifičnosti proizvodnje vina Prošek
- usporediti tehnologije proizvodnje vina Tokay, Souternes i njemačkih predikatnih vina
- izdvojiti i objasniti specifičnosti proizvodnje vina Amarone
- opisati i objasniti postupak proizvodnje pjenušavih vina (procijeniti adekvatnost baznog vina, objasniti utjecaj procesa sekundarne fermentacije i odležavanja u bocama na kvalitetu pjenušca)
- opisati i vrednovati senzorske specifičnosti predikatnih, specijalnih i pjenušavih vina.
OBAVIJESTI I NASTAVNI MATERIJAL bit će dostupni preko sustava Merlin.
Nastava
Vrsta nastave i sati:
Predavanja: 20 sati
Seminari: 7 sati
Vježbe: 8 sati
Obavijesti [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Nastavni materijali [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Literatura
- Mencarelli, F. & Tonutti, P. (2013) Sweet, Reinforced and Fortified Wines: Grape Biochemistry, Technology and Vinification, 1st ed., John Wiley & Sons, Ltd, Chichester.
- Jackson, R. S. (2008) Wine Science: Principles and Applications, Academic Press, New York.
- Boulton, R. B., Sigelton, V. L., Bisson, L. F., Kunkee, R. E. (1995) Principles and practice of winemaking, Chapman & Hall, New York.