Proizvodnja predikatnih, specijalnih i pjenušavih vina

ECTS bodovi:
3

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
253088; 53735, 53744

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Pregled svjetskih predikatnih, specijalnih i pjenušavih vina (zakoni, pravilnici i specifikacije)
  • Tehnologija proizvodnje vina s naglaskom na mikrobiologiju.
  • Tehnologija proizvodnje fortificiranih (likerskih) vina. Specifičnosti tehnologije proizvodnje vina Sherry, Porto i Madeira.
  • Tehnologija proizvodnje desertnih vina. Specifičnosti tehnologije proizvodnje vina Prošek.
  • Tehnologija proizvodnje predikatnih vina. Specifičnosti proizvodnje njemačkih predikatnih vina te vina Tokaj i Souternes.
  • Tehnologija proizvodnje vina Amarone.
  • Tehnologija proizvodnje pjenušavih vina (klasična i Charmat metoda).

ISHODI UČENJA

  • interpretirati zakonske propise kod proizvodnje specijalnih, predikatnih i pjenušavih vina
  • prepoznati, objasniti i procijeniti mikrobiološke rizike koji se pojavljuju tijekom proizvodnje vina
  • razlikovati specifičnosti proizvodnje fortificiranih (likerskih) vina Sherry, Porto i Madeira
  • opisati tehnologiju proizvodnje desertnih vina i razlikovati specifičnosti proizvodnje vina Prošek
  • usporediti tehnologije proizvodnje vina Tokay, Souternes i njemačkih predikatnih vina
  • izdvojiti i objasniti specifičnosti proizvodnje vina Amarone
  • opisati i objasniti postupak proizvodnje pjenušavih vina (procijeniti adekvatnost baznog vina, objasniti utjecaj procesa sekundarne fermentacije i odležavanja u bocama na kvalitetu pjenušca)
  • opisati i vrednovati senzorske specifičnosti predikatnih, specijalnih i pjenušavih vina.

Nastava

Vrsta nastave i sati:

Predavanja: 20 sati
Seminari: 7 sati
Vježbe: 8 sati

Obavijesti [2]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  Termini predavanja [1] 02.09.2022. 17:05
Repozitorij  Ispit [1] 02.09.2022. 17:05

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  Predikatna i specijalna vina [7] 02.09.2022. 17:05

Literatura

  1. Mencarelli, F. & Tonutti, P. (2013) Sweet, Reinforced and Fortified Wines: Grape Biochemistry, Technology and Vinification, 1st ed., John Wiley & Sons, Ltd, Chichester.
  2. Jackson, R. S. (2008) Wine Science: Principles and Applications, Academic Press, New York.
  3. Boulton, R. B., Sigelton, V. L., Bisson, L. F., Kunkee, R. E. (1995) Principles and practice of winemaking, Chapman & Hall, New York.
{* *}