Znanost i tehnologija peradi i jaja

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
39799

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Predavanja: Značaj peradarstva. Vrste i pasmine peradi značajne za industrijsku proizvodnju. Primarna klaonička obrada. Postmortalne promjene. Kvaliteta i osnovne karakteristike mesa peradi. Asortiman proizvoda i tehnološki procesi proizvodnje. Jaja i proizvodi od jaja. Kvaliteta i sigurnost proizvoda.

Vježbe u praktikumu : Organoleptičke i fizikalno-kemijske analize (6 sati).

Terenske vježbe: Vježbe u mesnoj industriji i u industriji za preradu jaja te posjet farmi za proizvodnju jaja (6 sati).

Seminari: Anatomija peradi, izrada shema klaoničkih objekata i objekata za preradu mesa peradi (6 sati). Bilance materijala u proizvodnji (6 sati).

ISHODI UČENJA

  • izabrati sirovine za pojedine proizvode od mesa peradi
  • razlikovati postupke konzerviranja i njihovu primjenu
  • odabrati odgovarajuće tehnološke procese u proizvodnji pojedinih proizvoda
  • primijeniti odgovarajuće analitičke metode za određivanje kvalitete i sigurnosti proizvoda od mesa peradi i jaja
  • interpretirati zakonske propise u tehnologiji peradi i jaja
  • prikupiti podatke i samostalno prezentirati stručne sadržaje, vezane uz znanost i tehnologiju peradi i jaja, širokoj publici

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 14
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu 6
S Seminar 12
T Terenske vježbe 6

Obavijesti [3]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 447  Meso peradi 1,26 MB 11.06.2015. 10:29
Broj preuzimanja: 396  Tehnologija prerade jaja 1,24 MB 11.06.2015. 10:31
Broj preuzimanja: 250  Obavijest o početku predavanja 11,61 kB 16.03.2016. 09:56

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Helga Medić, Meso peradi, interna skripta, 43 str.
2. Helga Medić, Tehnologija prerade jaja, interna skripta, 29 str.
3. Barbut, S. (2002): Poultry Products Processing. An Industry Guide. CRS Press.