Prehrambeni aditivi

ECTS bodovi:
3

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
53727 / 53731 / 239546 / 239518

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Definicija aditiva i njihova podjela prema namjeni i porijeklu
  • Procjena sigurnosti aditiva
  • Utjecaj fizikalno- kemijskih faktora na funkcionalnost i stabilnost aditiva
  • Prednosti i rizici u primjeni aditiva
  • Zakonska regulativa
  • Aditivi specifični za pojedine prehrambene proizvode i njihova funkcija

ISHODI UČENJA

  • prepoznati prednosti i rizike pri korištenju prehrambenih aditiva
  • definirati temeljne kriterije za primjenu prehrambenih aditiva
  • prepoznati primjenu principa sljedivosti u prehrambenom lancu na primjeru prehrambenih aditiva
  • planirati primjenu prehrambenih aditiva u različitim granama prehrambene industrije
  • odgovorno surađivati u timskom odlučivanju i planiranju timske aktivnosti
  • komunicirati sa sustručnjacima i s osobama koje nisu sustručnjaci

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
S Seminar 15

Seminari [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Obavijesti [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 457  Obavijest o početku predavanja akad. god. 2016./2017. 99,85 kB 02.09.2022. 17:05

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura

Red. broj Naziv
1. Branen, A.L., Davidson, P.M., Salminen, S. (2002) Food Aditives, Marcel Dekker, Inc. NewYork.
   
   

 

 Preporučena literatura

1. Belitz, H.-D. Grosch, W., Schieberle, P. (2004) Food Chemistry, 3. izd.,  Springer-Verlag, Berlin.
   
{* *}