Naše znanstvenice na manifestaciji Znanost u prolazu!

Naše znanstvenice na manifestaciji Znanost u prolazu!
07.03.2022.

Udruga Penkala koja promiče znanost u Hrvatskoj, spaja i promovira naše znanstvenike, organizirala je manifestaciju Znanost u prolazu koja se održala 5. ožujka 2022. na Cvjetnom trgu u Zagrebu, koji je tom prilikom pretvoren u arenu za javno učenje i znanstvenu raspravu kroz radionice i predavanja hrvatskih znanstvenica te promociju njihove znanosti.

U manifestaciji su sudjelovale naše prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak i Josipa Dukić, mag. ing. iz Laboratorija za održivi razvoj. Prof. Režek Jambrak govorila je o temi „Obrada prehrambenih sirovina i hrane netoplinskim tehnikama: održivost i digitalizacija“.

Održivost i održivi razvoj u procesiranju hrane i biotehničkom području izrazito su važni u budućem razvoju Republike Hrvatske. Kroz cijeli život potrebno je voditi brigu o zdravlju, pravilnoj prehrani, ali isto tako i o zaštiti okoliša. Važno je osigurati zdravu i zdravstveno ispravnu hranu, te voditi brigu o preradi hrane u proizvodnji proizvoda. Važno je koristiti tehnologije i koncept proizvodnje na način da smanjimo potrošnju energije, utjecaj na okoliš, te u skladu s cirkularnom ekonomijom. Netoplinske i napredne toplinske tehnike obrade hrane, uključuju brojne tehnike koje imaju korijene u sredini 20. stoljeća. Primjena ultrazvuka, UV zračenja, primjena električnih pražnjenja i druge.

Što je Znanost U Prolazu?

Posebnost događanja “Znanost u prolazu” je što na njemu izlažu isključivo znanstvenice. Zbog toga je i kao datum održavanja manifestacije odabran datum blizu Međunarodnom danu žena. Na ovoj manifestaciji znanstvenice su govorile o tome što ih fascinira i zašto misle da imaju najbolji posao na svijetu. Cilj manifestacije je postići šire sudjelovanje društva u znanosti te razbiti mitove o znanosti i znanstvenicama. Na manifestaciji je sudjelovalo 12 znanstvenica.

Zanost u prolazu

 Zanost u prolazu.pdf 328,16 kB
Picture2
Picture1
Picture3
Picture4
{* *}