Prehrambeno inženjerstvo

Sveučilište u Zagrebu

 Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, 24. srpnja 2024.

 

Obavijest o razlikovnim ispitima/semestru/godini na diplomskim studijima

Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

 

Pravo prijave za upis na diplomske studije: Bioprocesno inženjerstvo, Molekularna biotehnologija, Nutricionizam, Prehrambeno inženjerstvo i Upravljanje sigurnošću hrane, imaju osobe koje suzavršile odgovarajući prijediplomski sveučilišni ili stručni studij i stekle najmanje 180 ECTS-a.

 

Za upis na diplomski studij PREHRAMBENO INŽENJERSTVO odgovarajući prijediplomski studiji su studiji u području: prehrambene tehnologije, biotehnologije, nutricionizma, biljnih znanosti, animalnih znanosti, primijenjene kemije, kemijske tehnologije, kemijskog inženjerstva, ekoinženjerstva i sanitarnog inženjerstva.

 

1)     Kandidati koji su završili prijediplomski studij PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA na PBF-u upisuju na diplomski studij „PREHRAMBENO INŽENJERSTVO“ u statusu redovitog studenta na temelju pozicije na rang-listi. Ti kandidati ne upisuju razlikovne kolegije, odnosno razlikovne semestre/godine.

 

2)     Kandidati koji su završili prijediplomski studij BIOTEHNOLOGIJE na PBF-u upisuju se na diplomski studij „PREHRAMBENO INŽENJERSTVO“ u statusu redovitog studenta na temelju pozicije na rang-listi, ali prilikom upisa obvezatno upisuju sljedeće razlikovne kolegije (prema programu prijediplomskog studija PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA PBF-a):

 

Prehrambeno-procesno inženjerstvo 1 (8 ECTS) i Osnove prehrambenih tehnologija (5 ECTS)

 

3)   Kandidati koji su završili prijediplomski studij NUTRICIONIZMA na PBF-u prilikom upisa na diplomski studij „PREHRAMBENO INŽENJERSTVO“ (temeljem pozicije na rang listi) upisuju razlikovni semestar/godinu, s obveznim upisom kolegija (prema programu prijediplomskog studija PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA PBF-a):

- Osnove inženjerstva (5 ECTS)

- Fenomeni prijelaza (5 ECTS)

- Jedinične operacije (5 ECTS) 

- Tehnologija vode (4 ECTS) 

- Prehrambeno-procesno inženjerstvo  (5 ECTS)

- Procesi konzerviranja hrane (5 ECTS)

- Fizikalna svojstva hrane (5 ECTS)

 

      Studenti s upisanim razlikovnim semestrom/godinom imaju status izvanrednog studenta.

Gore navedene kolegije potrebno je položiti tijekom razlikovnog semestra/godine, prije upisa u redoviti prvi semestar diplomskog studija. Kandidati koji tijekom svog prijediplomskog studija izaberu i polože gore navedene kolegije (kao izborne kolegije) i ostane im ne položeno maksimalno 15 ECTS-a iz kvote razlikovnih kolegija, upisuju se u prvu godinu diplomskog studija „Prehrambeno inženjerstvo“ u statusu redovnog studenta na temelju svoje pozicije na rang-listi, uz obvezu upisa i polaganja ne položenih razlikovnih kolegija tijekom prvog odnosno drugog semestra diplomskog studija.

4) Kandidati koji su završili prijediplomski studij Biljne znanosti, Animalne znanosti, Kemijsko inženjerstvo, Kemija i inženjerstvo materijala, Primijenjena kemija i Ekoinženjerstvo upisuju razlikovnu godinu.

 

 

Za svaku pojedinačnu prijavu, tj. kandidata voditeljica diplomskog studija Prehrambeno inženjerstvo utvrdit će razlikovne obaveze prije upisa.

 

Sastavila:

 

                                                Voditeljica diplomskog studija „Prehrambeno inženjerstvo“

Prof. dr. sc. Helga Medić

{* *}