Program se temelji na najnovijim znanstvenim spoznajama vezanim za fizikalno–kemijska svojstva i promjene sastojaka hrane tijekom proizvodnje, čuvanja i skladištenja. Tijekom studija stječu se znanja nužna za kreiranje novih proizvoda, savladavaju se tehnike i tehnologije iz područja prehrambenog inženjerstva potrebna za planiranje, projektiranje, vođenje i upravljanje novim procesima.
Program se temelji na poznavanju procesa proizvodnje i uvjeta stavljanja prehrambenih proizvoda na tržište što obuhvaća dobro poznavanje potencijalnih kemijskih, biokemijskih i mikrobioloških zagađivača i metoda za njihovu detekciju, a također i poznavanje procesa proizvodnje radi prevencije njihovog pojavljivanja u prehrambenom lancu.
Program uključuje multidisciplinranu primjenu biokemije, mikrobiologije, temeljnih inženjerskih disciplina i biokemijskog inženjerstva u rješavanju interdisciplinarnih zadataka.
Program se temelji na stjecanju znanja iz biokemije, primjenjene biologije i mikrobiologije, mikrobne genetike, mikrobne fiziologije, mikrobiologije namirnica i genotoksikologije.
Diplomski studij nutricionizma neposredno se nastavlja na prijediplomski studij nutricionizma s ciljem obrazovanja stručnjaka osposobljenih za obavljanje širokog spektra poslova vezanih uz prehranu ljudi.