Ured
Renata Bošnir
Telefon:
|
+ 385 1 4605 071
|
Telefaks:
|
+ 385 1 4836 424
|
Email:
|
rbosnir@pbf.hr
|
Zavod za biokemijsko inženjerstvo vuče porijeklo od Zavoda za tehničku mikroskopiju i tehničku mikrobiologiju na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prvi predstojnik Zavoda bio je profesor Bogdan Varićak koji je još od akademske godine 1945/46. predavao kolegije “Tehnička mikroskopija” i “Tehnička mikrobiologija”. Velikim zalaganjem opremio je novoosnovani zavod mikroskopima i aparatima. Njegov pionirski rad prekinula je smrt 1951. godine. Nastavu je nekoliko godina obavljao dr. Boris Vrtar, a od 1958. godine i nastavu i vođenje Zavoda preuzima docentica, dr. Vera Johanides. Zavod je u početku imao samo četvoro zaposlenih i zajedno sa Zavodom za opću kemijsku i prehrambenu tehnologiju činio je okosnicu Prehrambeno-tehnološkog odsjeka (tada već) Tehnološkog fakulteta. Reorganizacijom toga odsjeka u Biotehnološki odjel, 1961. godine osnovana je Katedra za biotehnologiju koju su sačinjavali: Laboratorij za biologiju s tehničkom mikroskopijom, Laboratorij za opću mikrobiologiju, Laboratorij za industrijsku mikrobiologiju, Laboratorij za tehnologiju vrenja i Laboratorij za kemiju i tehnologiju antibiotika. Predstojnici katedre bili su prof. dr. sc. Vera Johanides i prof. dr. sc. Gavra Tamburašev. Temeljem reorganizacija koje su uslijedile, od 1980. godine unutar Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta djeluje Zavod za biokemijsko inženjerstvo koji danas ima pet laboratorija i jedan kabinet.
Podzavodske jedinice
Djelatnici
Suradnici
Predmeti (preddiplomski)
Predmeti (diplomski)
Naziv predmeta |
Šifra predmeta |
ECTS |
Bakteriologija |
53259 |
3 |
Bijela biotehnologija |
53233 |
4 |
Bioinformatika |
33007; 53249 |
4 |
Biokemijsko inženjerstvo i bioprocesna tehnika |
53616 |
8 |
Biotehnološka proizvodnja octa |
66746 |
4 |
Biotehnološki aspekti proizvodnje vina |
39786; 53627 |
4 |
Biotransformacije |
53268 |
3 |
Crijevna mikrobiota, prehrana i zdravlje |
54283 (DN), 54284 (DUSH); 239521(DN) |
4 |
Ekogenetičke studije |
33004; 53255 |
2 |
Eksperimentalni pristup u molekularno genetičkim istraživanjima |
270453 |
3 |
Fitoremedijacija |
66750 |
3 |
Fiziologija čovjeka |
53266 |
4 |
Fiziologija industrijskih mikroorganizama |
53222; 53241 |
6 |
Genetika eukariota |
31704; 53250 |
4 |
Genetika industrijskih organizama |
53262 |
3 |
GMO u proizvodnji hrane |
53261 |
3 |
Imunologija |
53242 |
4 |
Imunologija za nutricioniste |
239438; 39843 |
3 |
Interakcija molekula i receptora |
53260 |
2 |
Izdvajanje i pročišćavanja biotehnoloških proizvoda |
53650 |
6 |
Kinetika biotehnoloških procesa |
53223; 53264 |
6 |
Kinetika mikrobnih procesa |
|
2 |
Mehanizmi evolucije |
53256 |
3 |
Mikologija |
53257 |
3 |
Mikrobiološke i kemijsko-fizikalne metode nadzora procesa proizvodnje piva |
53302 |
3 |
Mikrobna ekologija |
166959 |
3 |
Nutrigenomika |
239447; 66827 |
5 |
Osnove tkivnog inženjerstva |
66748 |
2 |
Predmeti sa studija Bioindustrijskih tehnika |
|
- |
Probiotici i starter kulture |
173442 (PDN), 173443 (DBPI i DMB), 53725 (DN), 53743 (DPI, DUSH), 239517 (DN) |
3 |
Programiranje u bioinformatici |
53272 |
2 |
Proizvodnja bioplina iz obnovljivih sirovina |
66747 |
4 |
Proizvodnja terapeutskih proteina |
53608 |
3 |
Projektiranje biotehnoloških procesa |
53694 |
4 |
Tehnologija antibiotika |
39781, 269975 (PDBT), 53707 (DBPI) |
4 |
Tehnologija enzima |
39780 (PDBT), 53709 (DBPI) |
4 |
Tehnologija piva |
53710; 39779 |
4 |
Tehnologija životinjskih i biljnih stanica |
53245 (DMB) i 53226 (DBPI) |
4 |
Predmeti (doktorski)
Predmeti (poslijediplomski specijalistički)