Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Primjena genske tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji primarnih poljoprivrednih proizvoda. Biokemijsko inženjerski pristup proizvodnji, preradi i oplemenjivanju hrane. Biotehnološke metode u proizvodnji hrane, pića i aditiva. Primjena enzima i mikrobnih starter kultura u preradi prehrambenih sirovina. Mikroorganizmi i kultura stanica u pripremi hrane. Biotehnološke metode sanitacije pogona, uklanjanje toksičnih tvari iz hrane i poboljšavanje dijetetskih svojstava hrane. Probiotici u životinjskoj i humanoj prehrani. Funkcionalna hrana.
ISHODI UČENJA
Obliciprovođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 10 | |
seminari | 10 | |
vježbe |
Red. br. |
Naziv |
1. | Klaushofer H., Kunz B., Pilnik W. and Vorgen A.G.J., Schindlen F. and Seipenbusch (1990): Food biotechnology, 4, (1), 41-328. |
2. | Whitaker, J.R. (1990): Food biotechnology, 4, (1), 663-697. |
3. | Boze H. Moulin G.and Galzi P. (1995): Production of microbial biomass; In: Biotechnology 2nd edition; Ed. Rehm H.J.et al; vol. 9. Enzymes; Bimass, Food and Feed, VCH, Germany, pp. 170 - 215 |
4. | Schrimshaw N. S. and Murray E. B. (1995): Nutritional value and safety of "Single cell proteins", IBID, pp. 222 - 235. |
5. | Olsen H. S. (1995) Enzymes in food procesing, IBID, pp. 666 - 713 |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Wood, B. J. B. (1998) Microbiology of fermented food, , Blackie Academic&Professional, London; vol. 1 - 2 |