Biotehnološki aspekti proizvodnje vina

ECTS bodovi:
4

Studij:
preddiplomski
diplomski

Šifra predmeta:
39786; 53627

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Uvod u vinarstvo; Uzgoj vinove loze u svijetu i u Hrvatskoj; Oprema vinarija i njihovo održavanje; Osnove tehnoloških procesa proizvodnje vina (bijelih, crnih i roze); Upotreba sumpora u vinarstvu; Vinski kvasci; Laboratorijska analiza mošta i vina; Kontaminacije tijekom proizvodnje i distribucije vina; Arome vina; Njega, dozrijevanje i dorada vina; Ocjenjivanje kvalitete vina.

ISHODI UČENJA

  • opisati i objasniti različite tehnološke postupke u proizvodnji bijelih, crnih i roze vina
  • selekcionirati i identificirati vinske kvasce
  • odabrati i upotrijebiti najbolje metode mikrobiološke stabilizacije
  • pravilno primijeniti sumpor u vinarstvu
  • primijeniti postupke u laboratorijskoj analizi mošta  i vina
  • postaviti, odabrati i voditi fermentaciju (spontanu i inokuliranu)
  • objasniti i opisati nastajanje primarne, sekundarne i tercijarne arome
  • primijeniti biološke i kemijske postupke tijekom dozrijevanja vina
  • primijeniti postupke i kriterije za ocjenjivanje kvalitete vina

PREDUVJETI ZA UPIS (PREDDIPLOMSKI STUDIJ):

  • Biotehnologija 3
  • Biokemija 1
  • Biokemija 2
  • Mikrobiologija
  • Fenomeni prijelaza
  • Jedinične operacije

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja  24
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  24
S Seminar  
T Terenske vježbe  

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [8]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  VJEZBE BAPV 10/11 [6] 02.09.2022. 17:05
Repozitorij  ISHODI UČENJA [2] 02.09.2022. 17:05
Repozitorij  Pripreme za ispit [1] 02.09.2022. 17:05
Repozitorij  PREDAVANJA VZKrpan [6] 02.09.2022. 17:05
Repozitorij  Predavanje VPTominac [4] 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 443  Tehnologija proizvodnje mirnih vina (VZKrpan) 1,52 MB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 352  Tehnologija proizvodnje specijalnih vina (VZKrpan) 1,54 MB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 364  Alkoholna fermentacija u proizvodnji vina (VPTominac) 1,08 MB 02.09.2022. 17:05

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Petravić Tominac, V. (2018) Interna skripta, Alkoholna fermentacija u proizvodnji vina, recenzirana predavanja iz modula Biotehnologija 3 i Biotehnološki aspekti proizvodnje vina
2. Zechner-Krpan, V. (2016) Interna skripta, Tehnologija proizvodnje specijalnih vina, recenzirana predavanja iz modula Biotehnološki aspekti proizvodnje vina.
3. Zechner-Krpan, V. (2016) Interna skripta, Tehnologija proizvodnje mirnih vina, recenzirana predavanja iz Tehnologije vina na modulu Biotehnologija 3.
4. Jackson R. S. (2014) Wine science: Principles and Applications, 4. izd., Academic press, San Diego, USA.
5. Licul, R.; Premužić, D. (1977) Praktično vinarstvo i podrumarstvo. Nakladni zavod Znanje, Zagreb, Hrvatska.
6. Šehović Đ., Petravić V., Marić V. (2004) Glycerol and wine industry - glycerol determination in grape must and wine. Kemija u industriji, 53 (11), str. 505-516.
7. Zoričić, M. (1996) Podrumarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb, Hrvatska.

 

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1.

Jacobson J. L. (2006) Introduction to wine laboratory practices and procedures, Springer, New York, USA.

Dittrich, H.H. (1995) Wine and brandy. In: Rehm, H.J., Reed G., Pűhler, A., Stadler, P., Vol. 9 (Reed G., Nagodawithana T.W., eds, Biotechnology, Vol. Enzymes, Biomass, Food and Feed), VCH, Weinheim, str. 464-503.

2.

Boulton, R.B.; Singleton, V.L.; Bisson, L.F.; Kunkee, R.E. (1996) Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, International Thomson Publishing, New York, USA.

Iland P., Grbin P., Grinbergs M., Schmidtke L., Soden A. (2007) Microbiological Analysis of Grapes and Wine: Techniques and Concepts. Patrick Iland Wine Promotions Pty Ltd, Adelaide, Australia.

3.

Mirošević, N. (1996) Vinogradarstvo. Nakladni zavod Globus, Zagreb, Hrvatska.

Suárez-Lepe J. A., Morata A. (2012) New trends in yeast selection for winemaking. Trends in Food Science & Technology, 23 (1), str. 39–50.

4.

Fugelsang, K.C. (1997) Wine microbiology, Chapman & Hall, New York, USA.

Swiegers J.H., Bartowsky E.J., Henschke P.A., Pretorius I.S. (2005) Yeast and bacterial modulation of wine aroma and flavour. Australian Journal of Grape and Wine Research, 11 (2), str. 139–173.

5.

Delfini C., Formica, J.V. (2001) Wine microbiology: Science and Technology. Marcel Dekker, Inc., New York, USA.

Ribéreau-Gayon P., Glories Y., Maujean A., Dubourdieu D. (2006) Handbook of Enology. Vol. 2. The Chemistry of Wine Stabilization and Treatments. Wiley & Sons, Chichester.

{* *}