Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Uvod u vinarstvo; Uzgoj vinove loze u svijetu i u Hrvatskoj; Oprema vinarija i njihovo održavanje; Osnove tehnoloških procesa proizvodnje vina (bijelih, crnih i roze); Upotreba sumpora u vinarstvu; Vinski kvasci; Laboratorijska analiza mošta i vina; Kontaminacije tijekom proizvodnje i distribucije vina; Arome vina; Njega, dozrijevanje i dorada vina; Ocjenjivanje kvalitete vina.
ISHODI UČENJA
PREDUVJETI ZA UPIS (PREDDIPLOMSKI STUDIJ):
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 24 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | 24 |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
VJEZBE BAPV 10/11 [6] | 02.09.2022. 17:05 | ||
ISHODI UČENJA [2] | 02.09.2022. 17:05 | ||
Pripreme za ispit [1] | 02.09.2022. 17:05 | ||
PREDAVANJA VZKrpan [6] | 02.09.2022. 17:05 | ||
Predavanje VPTominac [4] | 02.09.2022. 17:05 | ||
Tehnologija proizvodnje mirnih vina (VZKrpan) | 1,52 MB | 02.09.2022. 17:05 | |
Tehnologija proizvodnje specijalnih vina (VZKrpan) | 1,54 MB | 02.09.2022. 17:05 | |
Alkoholna fermentacija u proizvodnji vina (VPTominac) | 1,08 MB | 02.09.2022. 17:05 |
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Petravić Tominac, V. (2018) Interna skripta, Alkoholna fermentacija u proizvodnji vina, recenzirana predavanja iz modula Biotehnologija 3 i Biotehnološki aspekti proizvodnje vina |
2. | Zechner-Krpan, V. (2016) Interna skripta, Tehnologija proizvodnje specijalnih vina, recenzirana predavanja iz modula Biotehnološki aspekti proizvodnje vina. |
3. | Zechner-Krpan, V. (2016) Interna skripta, Tehnologija proizvodnje mirnih vina, recenzirana predavanja iz Tehnologije vina na modulu Biotehnologija 3. |
4. | Jackson R. S. (2014) Wine science: Principles and Applications, 4. izd., Academic press, San Diego, USA. |
5. | Licul, R.; Premužić, D. (1977) Praktično vinarstvo i podrumarstvo. Nakladni zavod Znanje, Zagreb, Hrvatska. |
6. | Šehović Đ., Petravić V., Marić V. (2004) Glycerol and wine industry - glycerol determination in grape must and wine. Kemija u industriji, 53 (11), str. 505-516. |
7. | Zoričić, M. (1996) Podrumarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb, Hrvatska. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Jacobson J. L. (2006) Introduction to wine laboratory practices and procedures, Springer, New York, USA. Dittrich, H.H. (1995) Wine and brandy. In: Rehm, H.J., Reed G., Pűhler, A., Stadler, P., Vol. 9 (Reed G., Nagodawithana T.W., eds, Biotechnology, Vol. Enzymes, Biomass, Food and Feed), VCH, Weinheim, str. 464-503. |
2. | Boulton, R.B.; Singleton, V.L.; Bisson, L.F.; Kunkee, R.E. (1996) Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, International Thomson Publishing, New York, USA. Iland P., Grbin P., Grinbergs M., Schmidtke L., Soden A. (2007) Microbiological Analysis of Grapes and Wine: Techniques and Concepts. Patrick Iland Wine Promotions Pty Ltd, Adelaide, Australia. |
3. | Mirošević, N. (1996) Vinogradarstvo. Nakladni zavod Globus, Zagreb, Hrvatska. Suárez-Lepe J. A., Morata A. (2012) New trends in yeast selection for winemaking. Trends in Food Science & Technology, 23 (1), str. 39–50. |
4. | Fugelsang, K.C. (1997) Wine microbiology, Chapman & Hall, New York, USA. Swiegers J.H., Bartowsky E.J., Henschke P.A., Pretorius I.S. (2005) Yeast and bacterial modulation of wine aroma and flavour. Australian Journal of Grape and Wine Research, 11 (2), str. 139–173. |
5. | Delfini C., Formica, J.V. (2001) Wine microbiology: Science and Technology. Marcel Dekker, Inc., New York, USA. Ribéreau-Gayon P., Glories Y., Maujean A., Dubourdieu D. (2006) Handbook of Enology. Vol. 2. The Chemistry of Wine Stabilization and Treatments. Wiley & Sons, Chichester. |