Kinetika mikrobnih procesa

Nositelj

ECTS bodovi:
2

Studij:
diplomski

Opis predmeta

Temeljene zakonitosti reakcijske kinetike. Enzimski sustavi. Kinetika jednostavnih enzimskih sustava. Kinetika složenih enzimskih sustava. Kinetika mikrobnih procesa. Temeljna svojstva mikrobnih sustava. Vrste mikrobnih procesa i načini uzgoja mikroorganizama. Proces punidbenog uzgoja. Procesi semikontinuiranog, prihranjivanog i kontinuiranog uzgoja. Matemetičko modeliranje. Kinetika rasta, potrošnje substrata i tvorbe mikrobnih metabolita. Vrste matematičkih modela. Kinetika prijenosa tvari. Zahtjevi na bioreaktorske sustave. Rast mikrobnih kolonija i kinetika tvorbe njihovih metabolita. Složeni mikrobni sustavi, njihovo matematičko modeliranje i dodatni primjeri kompjutorske simulacije. Vrednovanje slaganja teorijskih s eksperimentalnim rezultatima. Optimiranje postupka odabira mikrorganizama.

Nastava

 

Oblici provođenja nastave:   Sati
predavanja 10
seminari 10
vježbe  

Literatura

 

Red.

br.

Naziv
1. M. Bošnjak (1982): Matematičko modeliranje biokemijskih reakcijskih sustava. Kem. Ind. 31, 545-559.
2. E. C. Pielou (1989) An Introduction to Mathematical Ecology, Wiley-Sons, New York.
3. K. Schugerl (1985) Bioreaktionstechnik, Band I (Grundlagen, Formalkinetik, Reatortypen und Prozessfuhrung), Salle-Sauerlander, Frankfurt/M.
4. V. V. Biryukov, V. M. Kantere (1985) Optimizaciya periodičeskih processov mikrobiologočeskogo sinteza, Nauka, Moskva.

 

Dopunska literatura

 

Red.

br.

Naziv
1. K. Mihaljević, M. Bošnjak (2003) Evaluation of specific oxigen uptake rates with reference to biocatalytic D-sorbitol oxidation systems, Food Technol. Biotechnol. 41, 203-209.
2. M. Bošnjak, S. Bogdan (2002) Mathematical modelling of process relationships in the mixed microbial culture with probalbe new product formation, Annual of the Croatian Academy of Engineering 2002, 15-21.
3. S. Matošić, Ž. Kurtanjek, M. Bošnjak, B. Šlaus (2001) Applicability of the three-dimensional growth model in description of Mucor miehei NCAIM 5238 cultivation and renin biosynthesis, Chem. Biochem. Eng. Q. 15, 95-100.
4. M. Bošnjak, S. Bogdan (2001) Introduction to the theoretical fundamentals for increasing the probability of heterologous contacts between biological particles, Food Technol. Biotechnol. 39, 183-196.
{* *}