Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
- identifikacija mikrobne kontaminacije sirovina pri pripremi i proizvodnji piva, značaj i posljedice
- razlikovanje, razumijevanje i interpretacija mikrobioloških nalaza
- procjena nužnosti određene metode za analitičko određivanje i dokazivanje mogućih kontaminanata u biološkim uzorcima
- povezivanje različitih fizioloških koncepata, korelacija primjene i njihovog značenja
- kvarenje sirovina uzrokovano mikroorganizmima, zakonske regulative o mikrobiološkoj čistoći, HACCP strategiju nadzora nad procesima proizvodnje piva
ISHODI UČENJA
- ukazati na značenje mikrobiološkog i kemijsko-fizikalnog nadzora tijekom cjelokupnog postupka proizvodnje piva, s posebnim osvrtom na točke potencijalnog mikrobiološkog zagađenja.
- usvajanje znanja o mogućim uzročnicima kvarenja piva (divlji kvasci, Gram pozitivne i negativne bakterije), te načinu njihova detektiranja i uklanjanja.
- postizanje cjelovitog znanja iz područja mikrobiologije, tehnologije proizvodnje piva, inženjerstva
- sposobnost prirodno-znanstvenog razmišljanja, zaključivanja i argumentiranja, sposobnost djelovanja u interdisciplinarnom kontekstu
Nastava
Vrste nastave
|
sati
|
oznaka
|
naziv
|
P
|
Predavanja
|
16
|
A
|
Auditorne vježbe
|
|
L
|
Laboratorijske vježbe
|
12
|
PK
|
Vježbe u praktikumu
|
6
|
S
|
Seminar
|
6
|
T
|
Terenske vježbe
|
|
Literatura
Preporučena literatura:
- Priest, F. C., Campbell, I. (2003) Brewing Microbiology. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, NY, USA.
- Briggs, D. E., Boulton, C. A., Brookes, P. A., Stevens, R. (2004). Brewing: Science and Practice. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England, UK.
- Lewis, M. J., Bamforth, C. W. (2006). Essays in Brewing Science. Springer Scienece + Business Media, LLC, New York, NY, USA.
Popis znanstvenih publikacija vezanih uz nastavu:
- Manzano, M., Giusto, C., Bartolomeoli, I., Buiatti, S., Comi, G. (2005). Microbiological Analyses of Dry and Slurry Yeasts for Brewing. J. Inst. Brew., 111(2), 203-208.
- Suzuki, K., Ilijima, K., Sakamoto, K., Sami, M., Yamashita, H. (2006). A Review of Hop Resistance in Beer Spoilage Lactic Acid Bacteria. J. Inst. Brew., 112(2), 173-191.
- Suzuki, K., Asano, S., Ilijima, K., Kitamoto, K. (2008). Sake and Beer Spoilage Lactic Acid Bacteria – A Review. J. Inst. Brew., 114(3), 209-223.