Mikrobiološke i kemijsko-fizikalne metode nadzora procesa proizvodnje piva

ECTS bodovi:
3

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
53302

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • identifikacija mikrobne kontaminacije sirovina pri pripremi i proizvodnji piva, značaj i posljedice
  • razlikovanje, razumijevanje i interpretacija mikrobioloških nalaza
  • procjena nužnosti određene metode za analitičko određivanje i dokazivanje mogućih kontaminanata u biološkim uzorcima
  • povezivanje različitih fizioloških koncepata, korelacija primjene i njihovog značenja
  • kvarenje sirovina uzrokovano mikroorganizmima, zakonske regulative o mikrobiološkoj čistoći, HACCP strategiju nadzora nad procesima proizvodnje piva

ISHODI UČENJA

  • ukazati na značenje mikrobiološkog i kemijsko-fizikalnog nadzora tijekom cjelokupnog postupka proizvodnje piva, s posebnim osvrtom na točke potencijalnog mikrobiološkog zagađenja.
  • usvajanje znanja o mogućim uzročnicima kvarenja piva (divlji kvasci, Gram pozitivne i negativne bakterije), te načinu njihova detektiranja i uklanjanja.
  • postizanje cjelovitog  znanja iz područja mikrobiologije, tehnologije proizvodnje piva, inženjerstva
  • sposobnost prirodno-znanstvenog razmišljanja, zaključivanja i argumentiranja, sposobnost djelovanja u interdisciplinarnom kontekstu

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 16
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe 12
PK Vježbe u praktikumu 6
S Seminar 6
T Terenske vježbe  

Nastavni materijali [7]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 2970  Uvodno predavanje 1,75 MB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 1369  1. predavanje 1,47 MB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 1262  2. predavanje 2,48 MB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 1399  3. predavanje 722,69 kB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 2187  4. predavanje 1,36 MB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 2602  5. predavanje 1,02 MB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 932  6. predavanje 736,45 kB 02.09.2022. 17:05

Obavijesti [2]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 1132  Ishodi učenja 67,04 kB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 718  Izvedbeni plan 170,69 kB 02.09.2022. 17:05

Literatura

 Preporučena literatura:

  1. Priest, F. C., Campbell, I. (2003) Brewing Microbiology. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, NY, USA.
  2. Briggs, D. E., Boulton, C. A., Brookes, P. A., Stevens, R. (2004). Brewing: Science and Practice. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England, UK.
  3. Lewis, M. J., Bamforth, C. W. (2006). Essays in Brewing Science. Springer Scienece + Business Media, LLC, New York, NY, USA.

Popis znanstvenih publikacija vezanih uz nastavu:

  1. Manzano, M., Giusto, C., Bartolomeoli, I., Buiatti, S., Comi, G. (2005). Microbiological Analyses of Dry and Slurry Yeasts for Brewing. J. Inst. Brew., 111(2), 203-208.
  2. Suzuki, K., Ilijima, K., Sakamoto, K., Sami, M., Yamashita, H. (2006). A Review of Hop Resistance in Beer Spoilage Lactic Acid Bacteria. J. Inst. Brew., 112(2), 173-191.
  3. Suzuki, K., Asano, S., Ilijima, K., Kitamoto, K. (2008). Sake and Beer Spoilage Lactic Acid Bacteria – A Review. J. Inst. Brew., 114(3), 209-223.
{* *}