1. Uvod P: Definicija industrijske biotehnologije, proizvodi industrijske biotehnologije, osnovna načela biotehnološke proizvodnje, opća shema bioprocesa, povijesni pregled biotehnološke proizvodnje, koncept biorafinerije. načela održivog razvoja i kružne ekonomije, Strategija biogospodarstva Republike Hrvatske. 2. Proizvodnja piva, vina i octa
P: Vrste, stilovi i klasifikacija piva, vina i octa. Proizvodnja piva Sirovine, ukomljavanje, diagram ukomljavanja, filtracija komine, kuhanje sladovine, bistrenje, aeriranje i hlađenje sladovine. Fermentacija i odležavanje. Glavno i naknadno vrenje. Bistrenje i dorada piva (jedinica za filtriranje, filtracija, biološka, koloidna i kemijska stabilizacija piva). Proizvodnja vina Temeljna obilježja tehnoloških postupaka pripreme mošta i proizvodnje vina. Biološki i kemijski procesi tijekom maceracije, fermentacije i sazrijevanja vina. Proizvodnja octa Fringsov generator, acetator, polu-kontinuirani proces proizvodnje octa. V: Izračun normativa sirovina za proizvodnju piva vina i octa. Primjena analitičkih i mikrobioloških metoda u proizvodnji vina, piva i octa. Laboratorijska i poluindustrijska proizvodnja piva i vina. Degustacija piva i vina. 3. Proizvodnja alkohola, kvasca, fermentirane hrane i komercijalnih enzima L: Biotehnološki principi proizvodnje alkohola, kvasca, fermentirane hrane i enzima. Proces proizvodnje etanola na melasnoj podlozi (B proces, Melle-Boinot postupak), proces proizvodnje etanola iz škrobnih sirovina. Izdvajanje biomase kvasca i formulacija proizvoda. Primjeri primjene bakterija mliječne kiseline i starter kultura u proizvodnji fermentirane hrane i bakteriocina. V: Laboratorijska proizvodnja etanola i kvasca na melasnoj podlozi. Proračun pokazatelja uspješnosti procesa proizvodnje etanola i kvasca. Diskusija i vrednovanje rezultata. 4. Proizvodnja biogoriva, biopolimera i biokemikalija P: Definicija i karakteristike biogoriva. Obnovljivi izvori energije i biotehnološka pretvorba. Ekološke i ekonomske prednosti biotehnološke proizvodnje. Biotehnološka proizvodnja bioetanola iz lignoceluloznih sirovina (predtretman, enzimska hidroliza, detoksifikacija, fermentacija, izdvajanje i pročišćavanja). Definicija bioplina i faze anaerobne digestije. Proizvodnja bioplina iz poljoprivrednih ostataka i gnjojnice. Proizvodnja bioplina iz komunalnog otpada. Pročišćavanje bioplina. Proizvodnja biodizela (proizvodnja biomase mikroalgi za proizvodnju biodizela, pregled vrsta mikroalgi za proizvodnju lipida, tehnološki postupci proizvodnje biomase mikroalgi, izdvajanje biomase mikroalgi i lipida). Pregled normi, standarda i zakonske regulative proizvodnje biogoriva u RH. V: Povezati procesnu opremu s materijalnim tokovima i izračunati procesne parametre proizvodnje biogoriva korištenjem jednadžbi bilance mase. Primjena bilance topline u izračunu parametara toplinskog predtretmana lignoceluloznih sirovina. 5. Proizvodnja biopolimera P: Pregled i klasifikacija biopolimera. Biotehnološka proizvodnja polihidroksialkanoata (PHA), metabolički put proizvodnje PHA u stanicama proizvodnih mikroorganizama, proizvodnja ksantana, proizvodnja dekstrana, izdvajanje i pročišćavanje biopolimera i pregled svjetske proizvodnje biopolimera. V: Proračun bioreaktorske posude za proizvodnju biopolimera. Odabir miješala prema izračunu utroška snage miješanja. 6. Proizvodnja biokemikalija P: Biotehnološka proizvodnje mliječne kiseline korištenjem različitih izvora ugljika (melase i hidrolizata škroba), izolacija i pročišćavanje mliječne kiseline. Biotehnološka proizvodnja limunske kiseline. Proizvodnja glutamata, pregled svjetske proizvodnje biokemikalija (vitamina, hormona, organskih kiselina, organskih otapala). Pregled razvoja industrijske biotehnologije. V: Proračun efikasnosti bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline na različitim supstratima. Proračun potrošnje supstrata i nastajanja proizvoda korištenjem osnovnih jednadžbi mikrobne kinetike.
|