Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Raznolikost biokatalizatora i njihove primjene u tradicionalnim i novim područjima biotehnologije. Proizvodnja biokatalizatora: prijenos kemijskih signala i regulacija ekspresije gena; regulacija katabolizma i anabolizma; utjecaj promjena u okolini na proizvodnju biokatalizatora. Komunikacija biokatalizatora s okolinom. Regulacija metabolizma tijekom proizvodnje ciljanih metabolita. Fiziološki aspekti proizvodnje tradicionalnih i novijih biokatalizatora.
Pregled regulacijskih mehanizama kod odabranog biokatalizatora (Seminarski rad)
ISHODI UČENJA
Obliciprovođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 30 | |
seminari | 10 | |
vježbe |
Način polaganja ispita: | Seminarski rad | X | Usmeno | X |
Red. br. |
Naziv |
1. | Alberts B. i sur.: The Cell, 1983, Garland Publishing, Inc., New York & London. |
2. | Lengeler J.W., Drews G., Schlegel H.G.: Biology of the Prokaryotes, 1999., Georg Thieme Verlag, Stuttgart, New York. |
3. | Moat A.G., Foster J.W.: Microbial Physiology 3rd, 1995, Wiley-Liss., New York. |
4. | Biotehnologija, Bia, Ljubljana (ur. P. Raspor), 1996. |
5. | Lessie T.G., Phibbs, P.V.Jr. Alternative pathways of carbohydrate utilization in Pseudomonads, Ann. Rev. Microbiol. 38, 359-387,1984. |
Dopunska literatura - do 5 bibliografskih referenci (navesti detaljne podatke o izdavaču i godini izdanja)
Red. br. |
Naziv |
1. | Industrial Microbiology and Biotechnology, (ur.: Demain A.L., Davies J.E.) ASM Press Washington D.C., 1999. |
2. | Perry J.J., Stanely J.T., Lory S.: Microbial Life, 2002., Sinauer. |
3. | Walker G., Walker J. Yeast Physiology and Biotechnology, 1998., John Wiley and Sons, New York. |
4. | Food Biotechnology: Microorganisms, (ur.: Hui Y.H., Khachatourians G.G.) 1994., |
5. | Glick B.R., Pasternak J.J.: Molecular Biotechnology 3rd edition, 2002., ASM Press, Washington D.C. |