Kontakt podaci
Telefon: | + 385 1 4605 284 |
Telefaks: | + 385 1 4836 424 |
Email: | jfrece@pbf.hr |
Email: | jadranka.frece@pbf.unizg.hr |
Lokacija: Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, 4. kat
Datum rođenja: 27. ožujka 1974.
Mjesto rođenja: Zagreb
Članstva u znanstvenim organizacijama i tijelima:
Hrvatsko mikrobiološko društvo, Hrvatsko društvo za biotehnologiju, Hrvatska mljekarska udruga, Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Dužnosti koje obnaša ili je obnašala:
Dužnost dekanice na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obnašala je od 2019. do 2023., a dužnost prodekanice za znanstveno-istraživački rad obnašala je od 2011.-2015., dok je 2015. izabrana za prodekanicu za znanost te tu funkciju obnaša do 2019. godine.
Članica Savjeta za Ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede za izradu nacrta Programa ruralnog razvoja RH (2014.-2020.), Članica Povjerenstva za izradu Pravilnika o pomoći EU Komisiji i suradnji između EU Komisije i RH kroz znanstvena ispitivanja u području hrane (2013.), Zamjenica predsjednice Vijeća biotehničkog područja (2017.-2018.), članica PANELA 2 Biotehničkih znanosti za vrednovanje projektnih prijedloga prijavljenih na natječaje Zaklade „Istraživački projekti“ i „Uspostavni istraživački projekti“ (2014.). Članica je Povjerenstva za poslijediplomske specijalističke programe Sveučilišta u Zagrebu (2014.-2019.), zamjenica člana Senata Sveučilišta u Zagrebu (2015.-2019.), Članica Senata Sveučilišta u Zagrebu (2019.-2023.), članica je rektorskog kolegija u širem sastavu (2019.- 2022.), članica je Znanstvenog odbora EBTNA u Hrvatskoj (2014. -) te članica savjeta gradonačelnika grada Knina (2017.-2021.) Članica je Povjerenstva za utvrđivanje kriterija i potvrdu izbora u zvanja Vijeća biotehničkog područja (2017.-2019.), članica je uprave hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora (2018.-2021.) te Tematskog inovacijskog vijeća za hranu i bioekonomiju (2018.-2021.). Članica je Kriznog stožera vezano uz nCoV bolesti (COVID-19) (2020.-2023.). Od 2021. do 2023. bila je potpredsjednica za visoko obrazovanje, područnog znanstveno vijeće za biotehničke znanosti, Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Glavna je urednica časopisa Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (2016.-danas).
Školovanje | |||
ustanova | tema | godina | |
diplomirala | Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu | "Istraživanje učestalosti kovalentnih veza između glukana i manana stanične stijenke kvasca " | 1997. |
magistrirala | Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu | "In vitro i in vivo istraživanja probiotičkog mehanizma djelovanja bakterija: Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3" | 2003. |
doktorirala | Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu | "Sinbiotički učinak bakterija: Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3" | 2007. |
habilitirala | Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu | "Molekularno-mikrobiološke metode u određivanju patogena prisutnih u hrani" | 2008. |
Zaposlenje | |||
zvanje | ustanova | godina | |
asistent | Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu | 1999. | |
znanstveni suradnik | Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu | 2007. - 2009. | |
docent | Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu | 2008. - | |
viši znanstveni suradnik | Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu | 2009. - 2011. | |
znanstveni savjetnik | Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu | 2011. | |
izvanredni profesor | Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu | 2012. - 2016. | |
redoviti profesor |
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu |
2016. - 2021. | |
redoviti profesor u trajnom zvanju |
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu |
2021. - | |
Usavršavanje (tjedan dana i dulje) | |||
ustanova | mjesto | godina | |
Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, "Akumulacija teških metala u kvascu" | Ljubljana, Slovenia | 26. 10. 1998. - 22. 01. 1999. | |
Institut "Ruđer Bošković", "Methodological courses in biology and medicine: DNA and RNA" | Zagreb | 12. - 16. 5. 2003. | |
Karl Franzens University, Institute of Chemistry - Structural Biology | Graz, Austria | 7. - 30. 4. 2008. | |
Zašto dokazati i odrediti aflatoksin M1 u hrani? "Kvantitativno određivanje aflatoksina M1 ELISA postupkom u organizaciji firme NOACK d.o.o i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zagreb | Zagreb | 2009. | |
Nagrade:
1. 1995./1996. Rektorova nagrada za najbolje studentske radove Sveučilišta u Zagrebu
2. 1999. Biotehnička zaklada Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta
Nagrada za najbolje studente i mlade znanstvenike
3. 2004. Biotehnička zaklada Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta
Nagrada za najbolje studente i mlade znanstvenike
4. Prva nagrada Saveza inovatora Poljske i autora tehničkih unapređenja na 5. međunarodnoj izložbi inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2007. za proizvodnju i primjenu probiotičkih starter kultura, 2007.
5. Državna godišnja nagrada za znanost za 2014. godinu za primjenu razultata znanstveno-istraživačkog rada
6. Zlatna medalja: 19. međunarodna izložba inovacija ARCA 2021
7. Posebno priznanje za zdravstveni značaj inovacije: Salon inovacija Bjelovar 2021
8. Godišnja nagrada "Rikard Podhorsky" za 2021. godinu, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske
Popularizacija znanosti:
1. Gostovanje na HRT3 Treći element: Dobre bakterije (9. 4. 2015. u 21:30)
3. Gostovanje na HRT1 Znanstveni krugovi: Autohtone starter kulture (27. 11. 2015. u 14:45)
4. "Znanstveni koncentrat" Trećeg programa Hrvatskog radija (ponedjeljak, 7. 12. 2015. u 13 sati)
6. Gostovanje na Z1 Sveučilišni Zagreb - Prehranom protiv koronavirusa (04.05.2020. u 22:30 sati).
9. Dan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, 26. travnja 2021.: Video: https://www.youtube.com/watch?v=25IkVXVVGPY&t=60s
10. Tribina,16. ožujka 2022.: Predstavljanje znanstveno-istraživačkog potencijala PBF-a te transfer inovacija i tehnologija u gospodarstvo. Članak: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-treba-samodostatnosti-u-proizvodnji-hrane-evo-kak-to-mozemo-postici-15171109. Video: https://www.youtube.com/watch?v=jmFxzU2QRH4
11. Predstavljanje projekta "Integrirani sustav uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena", 2022. godine. Članci:
12. Predstavljenje novih proizvoda i zbirke mikroorganizama "Banka autotohtonih starter kultura", 14. travnja 2022.: Članak i video: https://magazin.hrt.hr/znanost-tehnologija/na-pbf-u-banka-autohtonih-starter-kultura-mogu-mijenjati-kvalitetu-zivota-6757463
13. PBF tribina - Transfer inovacija i tehnologija u gospodarstvo, 16. ožujka 2022. Video: https://www.youtube.com/watch?v=SrwkhHRyu6k
Znanstvena djelatnost: