Mikologija

ECTS bodovi:
3

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
53257

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Uvod u Mikologiju. Klasifikacija gljiva, prehrana i uzgoj. Zaštita viših gljiva.
  • Prehrana, uzgoj i ekonomsko značenje taksonomskih razreda gljiva
  • Važnost i štete u poljoprivredi, prehrambenoj industriji.
  • Uloga predstavnika iz carstva Gljiva u biotehnologiji u proizvodnji lijekova, hrane i pića, proizvodnji pigmenata, rekombinantnih proteina, biogoriva, proizvodnji mikoproteina kao zamjene za meso
  • Medicinski važne gljive, mikoze, mikotoksikoze. Kontrola i liječenje.
  • Mikotoksini. Mikrob-mikotoksin interakcije. Biotransformacije.

ISHODI UČENJA

  • usporediti karakteristike taksonomskih razreda gljiva
  • objasniti komercijalne prednosti primjene predstavnika iz carstva Fungi u proizvodnji lijekova, hrane i pića
  • predložiti predstavnike iz carstva fungi za proizvodnji pigmenata, rekombinantnih proteina, biogoriva
  • usporediti kvasce i filamentozne gljive u proizvodnji rekombinantnih proteina
  • argumentirati korisne i štetne učinke gljiva
  • povezati uzročnike fungalne kontaminacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te opasnosti po zdravlje čovjeka
  • objasniti način djelovanja antifungalnih agenasa na molekularnoj razini
  • objasniti biološke učinke mikotoksina na molekularnoj razini i shematski prikazati putove metabolizma mikotoksina u organizmu sisavaca
  • interpretirati zakonske propise koji se odnose na više gljive i mikotoksine
  • prezentirati pismeno i usmeno orginalan znanstveni rad (napisan na engleskom jeziku) iz područja mikologije i sudjelovati u raspravi

Nastava

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 15
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 10
T Terenske vježbe  

Obavijesti [2]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 893  ISHODI UČENJA 31,51 kB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 1130  VODIČ ZA STUDENTE 321,93 kB 02.09.2022. 17:05

Nastavni materijali [2]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  PREDAVANJA [0] 02.09.2022. 17:05
Repozitorij  SEMINARI [0] 02.09.2022. 17:05

Literatura

Obavezna literatura

red. broj Naziv
1. Duraković S., Duraković L.: Mikologija u biotehnologiji. Sveučilišni udžbenik (ured. S. Duraković). Kugler d.o.o., Zagreb, 2003.
2. Duraković S., Duraković L.: Specijalna mikrobiologija. Sveučilišni udžbenik (ured. N. Popović). Durieux, Zagreb, 1999.

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. Delaš, Frane. Mikrobni toksini. U: Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani: Hengl, Brigita (ur.).Osijek : Hrvatska agencija za hranu (HAH), str. 31-49. (poglavlje u knjizi) 2010.
2. Božac R.: Gljive-morfologija, sistematika, toksikologija.Školska knjiga, 2007.
3. Aflatoxins: Food Sources, Occurrence and Toxicological Effects / Adina G. Faulkner (ur.). USA: Nova Science Publishers, URL link to work 2014.
4. Mattanovich D., Sauer M. and Gasser B.: Yeast biotechnology: teaching the old dog new tricks. Microbial Cell Factories. 13-34. 2014.
5. http://www.mycology.adelaide.edu.au/
{* *}