ECTS bodovi:
8(BT) 6(PT) 5(N)
|
Studij: preddiplomski
|
Šifra predmeta:
252769(BT) 32420(BT) 252717(PT) 64884(PT) 252785(N) 32431(N)
|
Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
- Razvoj mikrobiologije kroz povijest. Teorija spontane generacije, Kochovi postulati. Podjela mikrobiologije. Uloga mikroba u životu ljudi i prirodi. Istraživanje mikroba, mikroskop i mikroskopija.
- Usporedba prokariotske i eukariotske stanice. Struktura i funkcija prokariotske stanice. Veličina, oblik i ustrojstvo. Strukture na vanjskoj površini stanične stijenke i ispod st. stijenke. Gram-pozitivne i gram-negativne bakterije.
- Prijenos tvari kroz membrane. Zahtjevi mikroba za hranom. Fizikalni i kemijski zahtjevi za rast. Uzgoj mikroba in vitro. Hranjive podloge.
- Makromolekule.
- Metabolizam, anabolizam, katabolizam. Biološki katalizatori-enzimi.
- Taksonomija, klasifikacija, sistematika. Whittakerov sustav od pet carstava. Sustav triju carstava. Moderna klasifikacija. Kriteriji za identifikaciju mikroba.
- Carstvo Prokaryotae.
- Carstvo Fungi,
- Carstvo Protista, Virusi.
- Klasične mikrobiološke metode: kultivacija na pločama metoda razrijeđenja, metoda iscrpljivanja, mikroskopija, biokemijski testovi, brze molekularno-mikrobiološke metode. Identifikacija bakterija–određivanje fizioloških odnosno biokemijskih osobina. Određivanje prisutnosti ili odsutnosti pojedinih enzima. Metaboličke značajke čistih kultura u različitim tekućim ili na posebnim čvrstim hranjivim podlogama. Obitelj Enterobacteriaceae, značajke, izolacija i identifikacija.
- Mikrobiocidni i mikrobiostatički agensi. Dezinficijensi i antiseptici. Kemijski agensi za sterilizaciju. Kemijski agensi za dezinfekciju. Mehanizam djelovanja antimikrobnih agensa. Metode dokazivanja antimikrobnog djelovanja.
- Fizikalne metode sterilizacije. Procjena djelotvornosti sterilizacije.
- Ciklus ugljika, Ciklus dušika, Ciklus vode, Ciklus sumpora, Ciklus željeza, Ciklus kalcija, Ciklus žive.
- Mikrobna ekologija. Biotički i abiotički čimbenici rasta. Interakcije između različitih organizama. Sintrofizam. Antagonizam. Grabežljivost. Simbioza. Kompeticija.
- Bioterorizam. Crna biotehnologija. Biološko oružje, prostor, sredstva i metode distribucije i diseminacije (raspršivanja) u slučaju bioterorističkog napada.
ISHODI UČENJA
Po uspješnom završetku modula, student će moći:
- Razlikovati prokariote od eukariota na osnovu morfoloških, fizioloških i biokemijskih osobina
- Odabrati metode izolacije i identifikacije mikroorganizama i klasificirati mikroorganizme
- Razlikovati čimbenike rasta, razmnožavanja i ugibanja mikroba, kao i ulogu mikroorganizama u kruženju tvari u prirodi
- Razlikovati mikrobni metabolizam i metaboličke razlike među mikrobima
- Odabrati metode za suzbijanje rasta mikroba i predložiti antimikrobne agense i kriterije odabira prema objektu primjene
- Odabrati podloge za uzgoj pojedinih vrsta mikroba i primijeniti tehnike precjepljivanja i provesti izolaciju čiste kulture mikroba
- Pripremiti mikroskopske preparate i primijeniti tehnike mikroskopiranja
- Primijeniti osnovna pravila sigurnog rada u mikrobiološkom laboratoriju i riješiti slučajne manje nezgode mikrobioloških analiza
- Samostalno prezentirati određenu temu iz originalnih znanstvenih radova vezanih uz područje mikrobiologije i sudjelovati u raspravi i argumentirano braneći svoje mišljenje
- Interpretirati rezultate mikrobioloških analiza
PREDUVJETI ZA UPIS:
Nastava
Vrste nastave
|
sati (BT, PT)
|
sati (N)
|
oznaka
|
naziv
|
P
|
Predavanja
|
30
|
20
|
A
|
Auditorne vježbe
|
|
|
L
|
Laboratorijske vježbe
|
45
|
40
|
PK
|
Vježbe u praktikumu
|
|
|
S
|
Seminar
|
30
|
10
|
T
|
Terenske vježbe
|
|
|
Nastavni materijali [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Literatura
Obavezna literatura
red. broj
|
Naziv
|
1.
|
Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije. Sveučilišni udžbenik, D. Hajsig i F. Delaš (ur.), Hrvatsko mikrobiološko društvo, Zagreb, 2016.
|
2.
|
Duraković S.: Prehrambena mikrobiologija. Sveučilišni udžbenik (ured. V. Loknar). Medicinska naklada, Zagreb, 1990.
|
3.
|
Duraković S., Duraković L. (2000.): Specijalna mikrobiologija, Durieux, Zagreb.
|
4.
|
Duraković S., Redžepović S.: Uvod u opću mikrobiologiju - knjiga prva. Sveučilišni udžbenik (ured. S. Duraković). Kugler d.o.o., Zagreb, 2003.
|
Preporučena literatura
red. broj
|
Naziv
|
1.
|
http://www.microbes.info/resources/General Microbiology/
|
2.
|
Prescot L.M., Harley J.P., Klein D.A.: Microbiology, Fourth ed.,Mc Graw Hill, Boston , 1999.
|
3.
|
Black J. G.: Microbiology, Principles and Explorations, Fourth ed., John Wiley & Sons Inc., New York, 1999.
|