Lokacija:
Laboratorij za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura, soba 4 16, 4. kat
Predmeti
Nositelj
Suradnik
Životopis
Datum rođenja: 14. siječnja 1981.
Mjesto rođenja: Zagreb
Školovanje
|
|
ustanova
|
tema
|
godina
|
habilitirala
|
Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet
|
Biotehnološka proizvodnja probiotika kao živih lijekova
|
2017.
|
doktorirala
|
Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet
|
Fenotipska i genotipska karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika i funkcionalnih starter kultura
|
2012.
|
diplomirala
|
Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet
|
Utjecaj probiotičkih starter kultura Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 na fermentaciju soka kupusa
|
2006.
|
Zaposlenje
|
zvanje
|
ustanova
|
godina
|
izvanredni profesor
|
Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet
|
2022.
|
docent
|
Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet
|
2017.
|
viši asistent
|
Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet
|
2012.
|
znanstveni novak, asistent
|
Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet
|
2007.
|
Usavršavanje (tjedan dana i dulje)
|
ustanova
|
mjesto
|
godina
|
DOREA Educational Institut
|
Porto, Portugal
|
2022.
|
Institut National de la Recherche Agronomique
|
Jouy en Josas, Francuska
|
2009.
|
Corvinus University
|
Budinpešta, Mađarska
|
2007.
|
FUNKCIJE:
- Predsjednica Odbora za završne i diplomske radove (2024. -)
- Koordinator Stručne prakse na prijediplomskom studiju Biotehnologija (2024. -)
- Članica Povjerenstva za stručnu praksu (2023.-)
- Članica Organizacijskog odbora za proslavu 67 godina postojanja PBF-a (2023.)
- Članica jednog od PBF timova na Festivalu znanosti (2023., 2022., 2021.)
- Tajnica na kongresima Hrvatskog mikrobiološkog društva (2023., 2022., 2019.)
- Članica Organizacijskog odbora na kongresu 10th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists (2022.)
- Članica Orgnizacijskog odbora PBF-a na Smotri Sveučilišta u Zagrebu (2024., 2023., 2022., 2021., 2020., 2019.)
- Članica Povjerenstva za unutarnju prosudbu sustava osiguravanja kvalitete (2021.-)
- Tajnica Hrvatskog mikrobiološkog društva (2020. – 2022.)
- Članica Odbora za završne i diplomske radove (2019. - 2023.)
- Članica Odbora za nastavu (2019. – 2021.)
- Članica Odbora za poslijediplomske studije (2008. – 2010.)
Znanstveni projekti i potpore:
- Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika - Hrvatska zaklada za znanost (2019. – 2023.)
- BioProspecting Jadranskog mora - Europski fond za regionalni razvoj, Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti KK.01.1.1.01. u sklopu Operativnog programa konkuretnosti i kohezije (2014. – 2020.) (2017. – 2023.)
- Funkcionalnost i svojstva egzopolisaharida probiotičkih bakterija, Sveučilište u Zagrebu (2021.)
- Proizvodnja potencijalnih bioterapijskih molekula s bakterijama mliječne kiseline, Sveučilište u Zagrebu (2020.)
- Egzopolisaharidi i funkcionalni proteini probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline, Sveučilište u Zagrebu (2019.)
- Probiotička aktivnost sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka, Sveučilište u Zagrebu (2018.)
- Utjecaj sastava mikrobiote majčinog mlijeka na crijevnu mikrobiotu dojenčadi, Sveučilište u Zagrebu (2017.)
- Primjena proteinskih hidrolizata iz pogača lana i konoplje u medijima za uzgoj životinjskih stanica - Hrvatska zaklada za znanost (2017. – 2021.)
- Površinski proteini i bakteriocini probiotičkih bakterija, Sveučilište u Zagrebu (2016.)
- Probiotici i starter kulture - površinski proteini i bakteriocini - Hrvatska zaklada za znanost (2015. – 2019.)
- Funkcionalnost S-proteina probiotičkih bakterija, Sveučilište u Zagrebu (2015.)
- Bakterije mliječne kiseline kao živi bioterapijski pripravci - Bilateralna suradnja sa Slovenijom (2014. – 2015.)
- S-proteini i bakteriocini probitičkih bakterija - temelj primjene probiotika kao živih lijekova, Sveučilište u Zagrebu (2014.)
- Conservation and standardisation of traditional technologies of fermented milk products based on autochthonous lactic acid bacteria - SEE.ERA NET (2011. – 2013.)
- Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture - Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (2007. – 2013.)
- Development of Probiotic Yoghurt Technology with improved Yoghurt Characteristics - EUREKA project E! 1975 EUROAGRI (2006. – 2009.)
Tehnologijski/stručni projekti i suradnja s industrijom:
- Razvoj inovativnih formulacija kliničke prehrane, Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije KK.01.1.07. u sklopu Operativnog programa konkuretnosti i kohezije (2014. – 2020.) - BELUPO d.d., Institut Ruđer Bošković, Sveučilište u Zagrebu Farmaceutsko-biokemijski fakultet (2020. – 2023.)
- Razvoj funkcionalnih probiotičkih proizvoda prerađene hrane na bazi žitarica - PODRAVKA d.d. (2013. – 2017.)
- Proizvodnja probiotičkog suhog kiselog predtijesta za pekarstvo - BICRO-IRCRO (2009.)
Projekti za popularizaciju znanosti:
- PANDA - projektna nastava za nadarenu djecu; nositelj projekta - udruga BIOTEKA (2024., 2023., 2020.)
- Razvoj mreže STEM ambasadora; nositelj projekta - udruga BIOTEKA (2021. – 2023.)
- U društvu mikroba; nositelj projekta- Hrvatsko mikrobiološko društvo (2018. – 2020.)
Priznanja, nagrade, odličja
- Srebrna medalja, 9. međunarodni sajam inovacija, Agro Arca, 2017.
- Potpora Biotehničke zaklade 2010. godine.
- Nagrada za najbolji poster u području Prehrambene biotehnologije na CEFood kongresu održanom u Cavtatu, 15. – 17. svibnja 2008. pod naslovom "The use of Lactobacillus plantarum L4 for the production of probiotic drink with cabbage juice".
Članstva u društvima i udrugama:
- Hrvatsko društvo za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (od 2023.)
- BIOTEKA (od 2021.)
- Ljetna tvornica znanosti (od 2018.)
- Hrvatsko društvo za biotehnologiju (od 2008.)
- Hrvatsko mikrobiološko društvo (od 2007.)