Mikrobna ekologija gastrointestinalnog sustava

ECTS bodovi:
3

Studij:
doktorski

Šifra predmeta:
165639

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Mikrobiota humanog gastrointestinalnog sustava. Uloga mikrobne populacije u gastrointestinalnom sustavu. Metabolička aktivnost crijevne mikrobiote. Korisni i štetni učinci autohtone mikrobiote debelog crijeva. Utjecaj prehrane na intestinalnu mikrobiotu. Utjecaj antibiotičke terapije na mikrobiotu gastrointestinalnog sustava. Metabolizam neprobavljivih ugljikohidrata u debelom crijevu. Proizvodnja kratkolančanih masnih kiselina. Proizvodnja egzopolisaharida s intestinalnim bakterijama mliječne kiseline. Molekularne interakcije autohtone mikrobiote s intestinalnim epitelom i utjecaj na mukozalni imunološki sustav. Primjena molekularnih metoda u određivanju sastava i aktivnosti intestinalne mikrobiote: kvalitativne i kvantitativne analize intestinalnih bakterija mliječne kiseline i bifidobakterija. Uloga gastrointestinalne mikrobiote u otpornosti prema infektivnim bolestima i terapijska uloga probiotika i prebiotika.

ISHODI UČENJA

  • kritički analizirati utjecaj prehrane i drugih vanjskih i unutarnjih čimbenika na bioraznolikost (biodiversity) crijevne mikrobiote
  • procijeniti utjecaj metabolizma neprobavljivih ugljikohidrata u debelom crijevu i molekularnih interakcija kratkolančanih masnih kiselina, kao proizvoda mikrobnog metabolizma, s crijevnim epitelom u gastrointestinalnom sustavu
  • usporediti i vrednovati terapijsku ulogu probiotika i prebiotika u otpornosti na infektivne bolesti gastrointestinalog sustava
  • prezentirati vlastite zaključke na temelju samostalne interpretacije i sinteze rezultata originalnih znanstvenih istraživanja iz područja mikrobne ekologije gastrointestinalnog sustava

Nastava

Oblici provođenja nastave:   Sati
predavanja 10
seminari 10
vježbe  

Opis načina izvršavanja obaveza:

Seminar i usmeni ispit

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 788  predavanja 4,27 MB 02.09.2022. 17:05

Literatura

1. Fuller, R., Perdigon, G. (2003). Gut fora, nutrition, immunity and health, Blackwell Publishing, Oxford.
2. Tsakalidou, E., Papadimitriou, K. (2011). Stress responses of lactic acid bacteria, Springer, New York.
{* *}