Ostaci antibiotika u hrani

ECTS bodovi:
3

Studij:
poslijediplomski specijalistički

Opis predmeta

Antibiotici koji se primjenjuju na farmama u terapijske svrhe i kao promotori rasta životinja. Razlozi pojavljivanja ostataka antibiotika u namirnicama (mlijeku, mesu, medu). Mikrobiološke, analitičke i imunološke metode za određivanje ostataka antibiotika u namirnicama. Zakonski propisi. Detekcija antibiotika u okolišu. Problem antibiotičke rezistencije. Razvoj novih metoda za detekciju ostataka antibiotika – problemi i perspektive.

Nastava

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 10
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe 5
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 5
T Terenske vježbe  

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 392  predavanja 2,28 MB 02.09.2022. 17:05

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Commission Regulation (EU) No 37/2010 of 22 December 2009 on pharmacologically active substances and their classification regarding maximum residue limits in foodstuffs of animal origin Text with EEA relevance Official Journal  Eur. Commun. L 015 , 20/01/2010 P. 0001 - 0072
2. J. Šušković, B. Kos, predavanja iz modula “Biotehnologija 4” i “Tehnologija antibiotika” (2016/17.) Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
3. W. R. Strohl: Biotechnology of antibiotics, Marcel Dekker, Inc. New York, 1997.
4. S. Džidić, J. Šušković, B. Kos, Antibiotic resistance mechanisms in bacteria: biochemical and genetic aspects, Food Technol. Biotechnol. 46 (2008) 11-21.
5. J. Šušković, B. Kos (2007). Mikrobiološke metode za određivanje antibiotika. U: Metode u molekularnoj biologiji, Institut Ruđer Bošković, Zagreb.

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. Singer Andrew C., Shaw Helen, Rhodes Vicki, Hart Alwyn (2016) Review of Antimicrobial Resistance in the Environment and Its Relevance to Environmental Regulators, Frontiers in Microbiology 7: 1728.
2. Aga, D. S., M. Lenczewski, D. Snow, J. Muurinen, J. B. Sallach, and J. S. Wallace (2016) Challenges in the Measurement of Antibiotics and in Evaluating Their Impacts in Agroecosystems: A Critical Review. J. Environ. Qual. 45:407-419.
3. Ronquillo, M. G., Hernandez, J. C. A. (2017) Antibiotic and synthetic growth promoters in animal diets: Review of impact and analytical methods. Food Control 72, 255-267.
{* *}