Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Razvoj nove generacije probiotika i prebiotika. Mehanizam djelovanja probiotika i prebiotika. Taksonomija, fiziologija i definicija funkcionalnih starter kultura. Proizvodnja funkcionalnih metabolita s bakterijama mliječne kiseline. Metaboličko inženjerstvo s bakterijama mliječne kiseline u svrhu proizvodnje nutraceutika, kao što su vitamini B grupe, niskokalorična sladila, egzopolisaharidi, probavljivi sojini galaktozidi i drugi. Bakteriocinogenost probiotičkih sojeva i funkcionalnih starter kultura u poboljšanju kvalitete i sigurnosti hrane. Tehnološki aspekti primjene funkcionalnih starter kultura u proizvodnji fermentirane hrane.
ISHODI UČENJA
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 10 | |
seminari | 10 | |
vježbe |
Opis načina izvršavanja obaveza:
Seminarski rad i usmeni ispit
Red. br. |
Naziv |
1. | Charalampopoulos, D., Rastall, R. A. (2009). Prebiotics and Probiotics Science and Technology, Springer, New York. |
2. | Ljungh, Å., Wadström, T. (2009). Lactobacillus molecular biology: From genomics to probiotics, Caister Academic Press, Norfolk. |