Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture

ECTS bodovi:
3

Studij:
doktorski

Šifra predmeta:
165598

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Razvoj nove generacije probiotika i prebiotika. Mehanizam djelovanja probiotika i prebiotika. Taksonomija, fiziologija i definicija funkcionalnih starter kultura. Proizvodnja funkcionalnih metabolita s bakterijama mliječne kiseline. Metaboličko inženjerstvo s bakterijama mliječne kiseline u svrhu proizvodnje nutraceutika, kao što su vitamini B grupe, niskokalorična sladila, egzopolisaharidi, probavljivi sojini galaktozidi i drugi. Bakteriocinogenost probiotičkih sojeva i funkcionalnih starter kultura u poboljšanju kvalitete i sigurnosti hrane. Tehnološki aspekti primjene funkcionalnih starter kultura u proizvodnji fermentirane hrane.

ISHODI UČENJA

  • kritički analizirati znanstvene spoznaje vezano uz funkcionalna svojstva probiotičkih sojeva i starter kultura za dobivanje različitih fermentiranih namirnica
  • usporediti i vrednovati različite pristupe unutar sinbiotičkog koncepta kombinirane primjene probiotičkih bakterija i prebiotičkih supstrata u svrhu postizanja pojačanog sinergističkog učinka probiotika i prebiotika
  • primijeniti stečena znanja o bakteriocinskoj aktivnosti bakterija mliječne kiseline za razvoj novih ideja i pristupa u primjeni producenata bakteriocina kao probiotika i funkcionalnih starter kultura
  • prezentirati vlastite zaključke na temelju samostalne interpretacije i sinteze rezultata originalnih znanstvenih istraživanja iz područja probiotika, prebiotika i funkcionalnih starter kultura

Nastava

Oblici provođenja nastave:   Sati
predavanja 10
seminari 10
vježbe  

Opis načina izvršavanja obaveza:

Seminarski rad i usmeni ispit

Literatura

Red.

br.

Naziv
1. Charalampopoulos, D., Rastall, R. A. (2009). Prebiotics and Probiotics Science and Technology, Springer, New York.
2. Ljungh, Å., Wadström, T. (2009). Lactobacillus molecular biology: From genomics to probiotics, Caister Academic Press, Norfolk.
{* *}