Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Uvod u biotehnologiju. Proizvodi dobiveni klasičnim biotehnološkim/fermentativnim postupcima: enzimi, organske kiseline, aminokiseline, vitamini, arome, bojila. Princip i primjena rDNA tehnologije u proizvodnji hrane biljnog porijekla. Primjena hormona u proizvodnji mesa i mlijeka. Transgene životinje i biljke u proizvodnji hrane-učinci na okoliš. Biotehnološki postupci u analizi sastojaka hrane. Zakonska regulativa i utjecaj potrošača na kontrolu i promet GM hrane u Hrvatskoj, EU i svijetu.
Nakon odslušanog kolegija studenti će moći:
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 10 | |
seminari | 15 | |
vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | Usmeno | x |
Red. br. |
Naziv |
1. | Shetty, K., Paliyat, G., Pometto A., Levin RE (2006) Food Biotechnology, 2nd edition, Taylor and Francis, London, New York |
2. | Kniewald, Z.(1993) Vitamini i hormoni-proizvodnja i primjena, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb. |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Van Broekhoven, A., Shapiro, F. (2001) Novel Frontiers in the Production of Compounds for Biomedical Use, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht. |
2. | Kniewald, Z. (2000 )Priručnik za pripravu i izolaciju biološki djelatnih supstancija ,Alfej d.o.o., Zagreb. |
3. | Recentni znanstveni radovi |