Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
U okviru predmeta studenti se upoznaju s osnovnim načelima rada biosenzora: načinima postizanja biokemijske i supramolekulske selektivnosti (enzimsko, hormonsko i imunokemijsko prepoznavanje; prepoznavanje pomoću molekulski utisnutih struktura) te načinima pretvorbe signala kod biosenzora. Na konkretnim primjerima ilustrira se tehnologija izrade biosenzora i njihova primjena u kontroli kvalitete hrane, kontinuiranoj/automatiziranoj analizi i analizatorima za kontrolu tehnoloških procesa.
U okviru laboratorijskih vježbi studenti pod vodstvom nastavnika samostalno izrađuju i testiraju jednostavniji biosenzor. Za studente koji pokažu interes postoji mogućnost da praktična iskustva u izradi i uporabi biosenzora ostvare uključivanjem u znanstveno-istraživački rad Laboratorija u segmentu vezanom uz razvoj biosenzora.
ISHODI UČENJA:
Nakon završenog modula student/ica će moći:
Satnica:
Vrste nastave | sati |
Predavanja | 20 |
Laboratorijske vježbe | 15 |
Način provjere znanja i polaganja ispita:
Preporučena literatura (dostupna na posudbu):
1. | A.O. Scott (Ed.): Biosensors for food analysis, RSC, Gateshead, 2000. |
2. | A. Cunningham: Introduction to bioanalytical sensors, John Wiley, New York, 1998. |
3. | W. Gopel, J. Hesse, J.N. Zemel (Eds.): Sensors, a comprehensive survey, Vol.2, Part I, VCH, Weinheim, 1991. |