|
Studij: diplomski
|
Šifra predmeta:
239592; 53714
|
Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
- Povijesni pregled razvoja toksikologije i uloga toksikologije kao znanosti.
- Klasifikacije toksičnih tvari. Osnovni toksikološki pojmovi.
- Kvantitativni aspekti toksičnosti. In vivo i in vitro testovi toksičnosti.
- ADME – apsorpcija, distribucija, metabolizam i ekskrecija toksikanta
- Uzroci toksičnosti i mjesta djelovanja ksenobiotika unutar stanice. Toksikodinamika.
- Pesticidi – rezidue u hrani i toksični učinci.
- Teški metali – prisutnost u hrani i toksični učinci.
- Utjecaj procesiranja hrane na sadržaj pesticida i teških metala.
- Toksikanti nastali termičkim procesiranjem hrane.
ISHODI UČENJA
- objasniti osnovna načela u toksikologiji hrane i toksikološke aspekte procesiranja hrane s ciljem osiguranja kvalitete
- kvalitativno i kvantitativno procijeniti toksične učinke s posebnim osvrtom na odnos doza-efekt toksičnih tvari te izračunati osnovne toksikološke i farmakokinetičke parametre
- prepoznati, definirati i klasificirati toksine i kontaminanate u hrani, kao i toksikanate koji mogu nastati tijekom procesiranja namirnica te tijekom prerade u prehrambenoj industriji
- predvidjeti rizik od zagađenja okoliša te objasniti mehanizme toksičnih učinaka ksenobiotika i ukazati na moguću opasnost po zdravlje potršaća
- objasniti klasične testove toksičnosti na eksperimentalnim životinjama, te biološke, fizikalne i kemijske metode za određivanje toksikanata u hrani
- odabrati, primijeniti i interpretirati rezultate alternativnih testova toksičnosti
- prepoznati, opisati i objasniti čimbenike koji mogu s toksikološkog aspekta u prehrambenoj industriji utjecati na sigurnost i kvalitetu hrane te unaprijediti postojeće procese prerade hrane
- opisati procjenu rizika i zakonsku regulativu toksičnih kemikalija te sudjelovati u izradi iste
Nastava
Način izvođenja izravne nastave
Vrste nastave
|
sati
|
oznaka
|
naziv
|
P
|
Predavanja
|
20
|
A
|
Auditorne vježbe
|
|
L
|
Laboratorijske vježbe
|
15
|
PK
|
Vježbe u praktikumu
|
|
S
|
Seminar
|
|
T
|
Terenske vježbe
|
|
NASTAVA [3]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
PREDAVANJA [0]
|
|
02.09.2022. 17:05 |
|
VJEŽBE [0]
|
|
02.09.2022. 17:05 |
|
SEMINARI [0]
|
|
02.09.2022. 17:05 |
|
Literatura
Obavezna literatura:
- Timbrell, J.A. (2002) Introduction to Toxicology, 3. izd., Taylor & Francis, London. poglavlja: 1, 2, 3 i 12 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
- Omaye, S.T. (2004) Food and Nutritional Toxicology. CRC Press, Boca Raton. poglavlja: 16 i 19 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
- Klaassen, C.D. (2013) Casarett & Doull's Toxicology: The Basic Science of Poisons, 8.izd. McGraw-Hill Education, New York. poglavlja: 22 i 23 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
- Freshney, R.I. (2005) Culture of Animal Cells – a Manual of Basic Technique, 5.izd. John Wiley & Sons Inc., New Jersey. poglavlja: 1, 5, 6, 9, 13 i 22 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
- Püssa, T. (2014) Principles of Food Toxicology, CRC Press, Taylor & Francis, Boca Raton. poglavlja: 9 i 13 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
Dodatna literatura:
- Benford, D. (2000) The Acceptable Daily Intake: A Tool for Ensuring Food Safety, ILSI Europe Concise Monograph Series, ILSI Europe, Brussels.
- Stadler, R.H., Lineback, D.R. (2009) Process-Induced Food Toxicants: Occurrence, Formation, Mitigation, and Health Risks. John Wiley & Sons, Hoboken, New Jersey.