Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
- Povijesni razvoj toksikologije
- Toksikologija kao znanost, terminologija i klasifikacija toksičnih tvari
- Izvori zagađenja životne i radne sredine
- Kvantitativni aspekti toksičnih učinaka
- Određivanje toksikanata i toksičnosti
- Testovi toksičnosti; Alternativni testovi toksičnosti
- Molekulsko - stanični aspekti toksičnosti
- Stanične makromolekule kao ciljna mjesta djelovanja ksenobiotika
- Mutacije
- Genotoksikologija
- GMO
- Biotransformacije
- Raspodijela i kumulacija toksikanata u organizmu
- Izlučivanje toksikanata
- Biodinamika/toksikodinamika
- Pesticidi i utjecaj procesiranja na sadržaj pesticida u hrani
- Teški metali i utjecaj procesiranja na sadržaj teških metala u hrani
- Toksikanti nastali procesiranjem hrane
ISHODI UČENJA
- objasniti osnovna načela u toksikologiji
- definirati i opisati ponašanje toksičnih tvari na molekulsko-staničnoj razini
- objasniti kvantitativne aspeke toksičnih učinaka s posebnim osvrtom na odnos doza-učinak toksičnih tvari
- izračunati osnovne toksikološke i farmakokinetičke parametre
- prepoznati i klasificirati toksine i kontaminanate u hrani, kao i toksikanate koji mogu nastati tijekom procesiranja namirnica, objasniti mehanizme njihovih toksičnih učinaka, te zaključiti o mogućim štetnim učincima po zdravlje čovjeka
- opisati i objasniti biokemijske mehanizme toksičnosti, citotoksičnosti i genotoksičnosti najčešćih kontaminanata u hrani
- objasniti klasične testove toksičnosti
- predložiti i primijeniti relevantnu alternativnu metodu u svrhu određivanja toksičnih učinaka odabranih ksenobiotika
- prepoznati čimbenike koji mogu s toksikološkog aspekta utjecati na sigurnost i kvalitetu hrane
- opisati procjenu rizika i zakonsku regulativu toksičnih kemikalija.
Nastava
Način izvođenja izravne nastave
Vrste nastave
|
sati
|
oznaka
|
naziv
|
P
|
Predavanja
|
25
|
A
|
Auditorne vježbe
|
|
L
|
Laboratorijske vježbe
|
30
|
PK
|
Vježbe u praktikumu
|
|
S
|
Seminar
|
7,5
|
T
|
Terenske vježbe
|
|
Nastavni materijali [3]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
PREDAVANJA [0]
|
|
02.09.2022. 17:05 |
|
SEMINARI [0]
|
|
02.09.2022. 17:05 |
|
VJEŽBE [0]
|
|
02.09.2022. 17:05 |
|
Literatura
Obavezna literatura:
- Timbrell, J.A. (2002) Introduction to Toxicology, 3. izd., Taylor & Francis, London. poglavlja: 1, 2 i 3 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
- Klaassen, C.D. (2013) Casarett & Doull's Toxicology: The Basic Science of Poisons, 8.izd. McGraw-Hill Education, New York. poglavlja: 1, 2 i 31 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
- Omaye, S.T. (2004) Food and Nutritional Toxicology. CRC Press, Boca Raton. poglavlja: 4, 16, 19 i 20 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
- Hodgson, E. (2010) A by Advertise" class="KoMeFzY4xtCS "> Textbook of Modern Toxicology, 4. izd., John Wiley & Sons, Hoboken, New Jersey. (student treba savladati poglavlje 3)
- Boelsterli, U.A. (2003) Mechanistic Toxicology: The Molecular Basis of How Chemicals Disrupt Biological Targets, Taylor & Francis, London/New York. (student treba savladati poglavlje 9)
- Freshney, R.I. (2005) Culture of Animal Cells – a Manual of Basic Technique, 5.izd. John Wiley & Sons Inc., New Jersey. poglavlja: 1, 5, 6, 9, 12, 13 i 22 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
Priručnici:
- Šimić, B., Kniewald, J. Vježbe iz toksikologije, Sveučilišna tiskara d.o.o., Zagreb (1997)
- Robinson, C. (2003) Genetic Modification Technology and Food, ILSI Europe Concise Monograph Series, ILSI Press, Washington.
- Benford, D. (2000) The Acceptable Daily Intake: A Tool for Ensuring Food Safety, ILSI Europe Concise Monograph Series, ILSI Europe, Brussels.
Dodatna literatura:
- Stadler, R.H., Lineback, D.R. (2009) Process-Induced Food Toxicants: Occurrence, Formation, Mitigation, and Health Risks. John Wiley & Sons, Hoboken, New Jersey.
- Murati, T., Šimić, B., Kniewald, J., Pleadin, J., Kmetič, I. (2014) Organoklorovi insekticidi – mehanizmi toksičnog djelovanja. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition 9, 97 – 109.