Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Očekivani ishodi učenja na razini predmeta | 1.poznavati održive tehnike i procese u obradi hrane i agro-prehrambenog otpada (nusproizvoda) 2.razumjeti važnost održivih tehnika u cilju brige za zaštitu okoliša i poznavati sustave i metode zaštite okoliša 3.osmisliti i realizirati unaprjeđenja postojećih tehnoloških postupaka i/s održivim tehnikama 4.primijeniti postupke obrade otpadnih voda, biomase, nusproizvoda agro-prehrambenog lanca u procesima proizvodnje i pripreme hrane i općenito provoditi potrebne radnje vezano za zaštitu okoliša 5.davati konačno mišljenje o rezultatima provedenih fizikalnih, kemijskih i mikrobioloških analiza hrane i nusproizvoda 6.primijeniti analizu korištenja održivih tehnika i njihov utjecaj na okoliš (kompjuterska analiza) 7.uviđanje potrebe unaprjeđenja pojedinih segmenata procesiranja u agro-prehrambenim tvrtkama |
Opis sadržaja predmeta
|
Modul Održive tehnike procesiranja hrane i agro-prehrambenih nusproizvoda opisuje i predstavlja izvor trenutnih informacija o primjeni novih, održivih (naprednih) tehnika procesiranja kroz koji će studenti spoznati i naučiti a) toplinske i ne-toplinske tehnike procesiranja u bioznanostima. Ove tehnika su: elektrotehnologije, mehaničke tehnike (akustične, hidrodinamičke itd.), tehnika hladnog tlaka, napredne oksidacijske tehnike, napredne toplinske tehnike, procesiranja subkritičnim i superkritičnim fluidima, 3D printanje, e-beam i dr. (činjenice o radu i značajkama spomenutih tehnika, fizičke značajke i mehanizam djelovanja, dizajn i opremanje postrojenja za procesiranje, rezultate novih istraživanja, implementaciju laboratorijskih rezultata istraživanja u industrijskoj praksi u svijetu, primjenu u različitim tehnološkim procesima, te prednosti i nedostatke korištenja ovih tehnika) b) korištenje održivih tehnika kao alat za obradu nuspoizvoda (otpada) iz agro-prehrambene industrije (otpadne vode, biomase, alge itd.), s ciljem da se omogući što veće iskorištenje sirovina i što manje zagađenje okoliša i narušavanja biostabilnosti. c) implementacija ovih tehnika u industriji i istraživanju je taj da je ove tehnike moguće primijeniti kao „zelene tehnike“ sa svrhom očuvanja energetskog i ekološkog aspekta (zero waste). Održive tehnike zajedno nude nisku energetsku potrošnju, proizvodnju s niskom ekonomskom potrošnjom, kraće vrijeme procesiranja te se smatraju „čistim“ tehnologijama (green technologies). Deklariranje - clean label. d) prihvatljivost dobivenih proizvoda od strane potrošača, te primijeniti software u analizi „održivosti“ tehnika (life cycle assessment, quality function deployment). e) direktan kontakt s znanstvenicima iz svijeta (korištenje tehnika u industriji) putem e-učenja i webinara
|
Vrste izvođenja nastave: | ☒ predavanja ☒ seminari i radionice ☐ vježbe ☐ on line u cijelosti ☒ mješovito e-učenje ☐ terenska nastava |
☐ samostalni zadaci ☒ multimedija i mreža ☐ laboratorij ☐ mentorski rad ☐ (ostalo upisati) |
|||||||
Praćenje rada studenata | Pohađanje nastave | DA | Istraživanje | Usmeni ispit | DA | ||||
Eksperimentalni rad | DA | Referat | (ostalo upisati) | ||||||
Esej | Seminarski rad | DA | (ostalo upisati) | ||||||
Kolokvij | Praktični rad | (ostalo upisati) | |||||||
Projekt | Pismeni ispit | Broj bodova po ECTS sustavu (ukupno) | 3 |
Nastava se izvodi na hrvatskom i engleskom jeziku.
Suradnici:
Prof.dr.sc.Farid Chemat, Sveučilište u Avignonu, Francuska
Prof.dr.sc.Giovanna Ferrari, Sveučilište u Salernu, Italija
Također, na predmetu će sudjelovati i pozvani profesori i znanstvenici iz zemlje i inozemstva koji su vezani uz područje predmeta.
Naslov | Dostupnost u knjižnici | Dostupnost putem ostalih medija |
Sustainable Food Processing Brijesh K. Tiwari (Editor), Tomas Norton (Editor), Nicholas M. Holden (Editor) ISBN: 978-0-470-67223-5 600 pages December 2013, Wiley-Blackwell | DA | |
International Reference Life Cycle Data System ILCD handbook ,developed by the Institute for Environment and Sustainability in the European Commission Joint Research Centre (JRC). http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC48157 | DA
|
|
Margni, M., and Curran, M. (2012). “Life cycle Impact Assessment.” In Life Cycle Assessment Handbook : A Guide for Environmentally Sustainable Products, John Wiley and Sons, Hoboken, NJ. | DA | |
Nutraceutical and Functional Food Components - Effects of Innovative Processing Techniques. Charis M. Galanakis (Editor), Academic Press, Elsevier. | DA | |
Conventional and Advanced Food Processing Technologies (2014), Suvendu Bhattacharya (ed.). UK, John Wiley & Sons, Ltd. | DA | |
Handbook of Electroporation (2017) Damijan Miklavcic, editor(s). Springer International Publishing : Springer International Publishing Switzerland, | DA | |
Pilot scale thermal and alternative pasteurization of tomato and watermelon juice: An energy comparison and life cycle assessment. Kemal Aganovic, Sergiy Smetana, Tara Grauwet, Stefan Toepfl, Alexander Mathys, Ann Van Loey, and Volker Heinz Journal of Cleaner Production, (2017) Amsterdam: Elsevier. |