Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Vitamini, fizikalna i kemijska svojstva, esencijalnost, metaboličke funkcije, bioiskoristivost i biodostupnost. Apsorpcija i metabolizam vitamina. Nutritivni status vitamina. Faktori koji utječu na potrebu unosa pojedinog vitamina. Deficit vitamina – primarni i sekundarni, potencijalni razlozi, rizične grupe. Bioiskoristivost i biodostupnost vitamina. Nadopuna vitamina. Rizici povećanog unosa, nelinearna ovisnost rizika i doze. Činioci toksičnosti vitamina. Podjela vitamina prema potencijalu toksičnosti. Granice sigurnog unosa. Odnos RDA i DRI.
Minerali. Biokemijska funkcija minerala u prehrani. Nutritivni značaj minerala u prehrani. Podjela mineralnih sastojaka prema potrebama, esencijalnost minerala, karakteristike djelovanja esencijalnih elemenata, čimbenici biološke bioiskoristivosti. Makro-elementi: Na, K, Ca, P, Mg, S, Cl. Mikro-elementi: Zn, Fe, Cu, I, F, Mn. Preporučeni unos (RDA vrijednosti).
ISHODI UČENJA
Oblici provođenja nastave: | Sati | |||
predavanja | 10 | |||
seminari | 10 | |||
Način polaganja ispita: | Seminarski rad | X | Usmeno | X |
Red. br. | Naziv |
1.
|
David A. Bender, Nutritional Biochemistry of the Vitamins, (2nd edition), Cambridge University Press, The Edinburgh Building, United Kingdom; Published in the United States of America by Cambridge University Press, New York, 2003 |
2.
|
Gerald F. Combs, The Vitamins – Fundamental Aspects in Nutrition and Health, (3rd edition), Elsevier Academic Press, San Diego, California, USA, 2008 |
3.
|
John N. Hathcock, Vitamin and Mineral Safety, (3rd Edition), Published by Council for Responsible Nutrition (CRN), Washington, USA, 2014 |