Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Značaj kvalitete i osiguranja kvalitete u poslovanju s hranom. Institucionalni okvir za donošenje propisa o hrani. Pregled sustava upravljanja kvalitetom i sigurnosti hrane. Preduvjetni programi i ACCP sustava. Sustavi upravljanja u poslovanju s hranom (normni niz ISO 9000). Sustav upravljanja sigurnošću hrane. Certifikacija sustava kvalitete. Akreditacija laboratorija. Audit sustava upravljanja kvalitetom. Dokumentacija u sustavu kvalitete.
ISHODI UČENJA
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Predavanja u PDF formatu |
Preporučena literatura
1. | Codex Alimentarius (2009) Food Hygiene. Basic texts, FAO/WHO, Fourth edition, Rome. |
2. | Vasconcellos, J.A. (2005) Quality Assurance for the Food Industry: A Practical Approach, CRC Press, Inc., Boca Raton, Florida |
3. | Luning, P.A., Develieghere, F. and Verhé R. (2006) Safety in the agri-food chain, Vageningen Academic Publishers, Netherlands. |
4. | Luning, P.A., Marcelis, W.J. (2009) Food quality management, Technological and managerial principles and practices, Vageningen Academic Publishers, Netherlands. |
5. | ISO norme ( normni niz 9000, 22000, 17025, 19011, 10013, 14001...) |
6. | IFS Food. Standard for auditing quality and food safety of food products (2012), Version 6., IFS Management GmbH, Berlin. |
7. | Food BRC Global Standard (2005) British Retail Consortium, TSO, London. |