Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Pregled zakonskih propisa o hrani, Zakon o hrani RH. Službene kontrole; provođenje, obaveze, nadležnosti. Informiranje potrošača o hrani. Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, hitne mjere i upravljanje krizom. Higijena hrane i mikrobiološki kriteriji za hranu. Prehrambeni aditivi, arome, enzimi i pomoćne tvari u procesu proizvodnje. Štetne tvari ( konrtaminanti, pesticidi, rezidue lijekova…). Nova hrana i hrana za posebne prehrambene potrebe. Ekoliški proizvodi. Zaštićene oznake poljporivrednih i prehrambenih proizvoda. Predmeti opće uporabe.
ISHODI UČENJA
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | 10 |
S | Seminar | 5 |
T | Terenske vježbe |
OBAVEZNA:
red. broj | Naziv |
1. | Materijali s predavanja u PDF formatu |
PREPORUČENA:
red. broj | Naziv |
1. | Zakon o hrani NN 81/ 2013 i pripadajući propisi (http://www.nn.hr) |
2. | Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and the Council i odgovarajuće uredbe i direktive http://eur-lex.europa.eu |
3. | Codex Alimentarius, International food standards, WHO/FAO http://www.codexalimentarius.org/standards/en/ |
4. | Joint of FAO/WHOFood Standards Programme: Codex Alimentarius Vol.1-13. |