Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Osnovni mehanizmi alergija na hranu. Pregled potencijalnih alergena prisutnih u hrani biljnog i životinjskog podrijetla. Pregled i princip analitičkih tehnika za dokazivanje i određivanje alergena u hrani (ELISA, PCR…). Pregled i princip analitičkih tehnika za dokazivanje pojedinih specifičnih alergena prisutnih u hrani, odnosno u najčešćim izvorima kao što su orašasti plodovi, mlijeko, jaja, mahunarke, žitarice, morska riba. Uloga dokazivanja i određivanja alergena u području sigurnosti hrane. Zakonska regulativa vezana uz alergene u hrani.
Način izvođenja izravne nastave
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 10 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 5 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 10 |
T | Terenske vježbe |
Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe predmeta
Pohađanje predavanja, seminara i vježbi te izrada seminarskog rada. |
Način polaganja ispita:
Pismeno | X | Usmeno |
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Detecting allergens in food (2005), Koppelman, S., Hefle, S., ur., Woodhead Publishing Ltd., Cambridge, England |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Managing allergens in food (2008), Mills, C., Wichers, H., Hoffmann-Sommergruber, K. ur., Woodhead Publishing Ltd., Cambridge, England |