ECTS bodovi: |
Studij: |
Kemijski sastav hrane je od neprocjenjive važnosti s raznih stajališta, uključujući prehranu i zdravlje, toksikologiju i sigurnost, stabilnost na mikroorganizme, kemijske i fizikalne promjene. Naglasak ovog modula je razumijevanje principa i postupaka u analitici prehrambenih proizvoda. Metodologija korištena u modulu ovisiti će o komponenti koja se određuje, prirodi proizvoda koji se analiza, svrsi analize i raspoloživim resursima. Razmatrati će se principi najvažnijih analitičkih tehnika poput kromatografije, spektroskopije i elektoforeze u određivanju vitamina i mineralnih tvari, proteinskog i masno-kiselinskog profila, profila ugljikohidrata , specifičnih aditiva u hrani kaoiuistraživanjuprisutnostidrugih toksikološkivažnihmikro-sastojakaunamirnicama.
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 45 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | |
T | Terenske vježbe |
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Rouessac, F., Rouessac, A. (2000) Chemical Analysis, Modern Instrumental Methods and Techniques, Willey&Sons, New York. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Nielsen, S.S. (2003) Food Analysis, Kluwer Academic/Plenum Press, New York. |
2. | Cserhati, T., Forgacs, E. (1999) Chromatography in Food Science and Technology, CRC Press,Inc., Boca Raton, Florida. |
3. | Macrae, R. (1988) HPLC in Food Analysis (Food Science and Technology International), Elsevier Academic Press, 2 rd ed. San Diego, London. |
4. | Official Methods of Analysis of AOAC International, (2000). |
5. | Bićanić, D. (Guest Editor) "Photoacoustic, Photothermal and Related Phenomena: as Problem Solvers in Agricultural and Environmental Sciences". Special issue of Instrumentation Science and Technology, Marcel Dekker Publishers, New York, 220 pp (1998). |