Analitika prehrambenih proizvoda

ECTS bodovi:
5

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
39811

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Zakonski propisi vezani za kvalitetu hrane
  • Uzorkovanje
  • Pregled metoda za određivanje vode/suhe tvari u hrani
  • Pregled metoda za određivanje mineralnih tvari u hrani
  • Pregled metoda za određivanje bjelančevina u hrani
  • Pregled metoda za određivanje ugljikohidrata u hrani
  • Pregled metoda za određivanje masti/ulja u hrani
  • Senzorska procjena u kontroli kvalitete hrane
  • Statističke metode u kontroli kvalitete hrane

ISHODI UČENJA

  • definirati principe zakonskih propisa i uzorkovanja hrane
  • objasniti principe analitičkih metoda za određivanje osnovnih sastojaka hrane te principe senzorske procjene u kontroli kvalitete hrane
  • usporediti pojedine principe uzorkovanja te analitičke metode za određivanje vode, bjelančevina, ugljikohidrata, masti i mineralnih tvari
  • primijeniti određenu analitičku metodu te statističke alate pri određivanju udjela osnovnih sastojaka hrane
  • izračunati udio vode/suhe tvari, mineralnog ostatka, bjelančevina, ugljikohidrata, masti te pojedinih mineralnih tvari u uzorcima hrane
  • preporučiti planove prijema te pojedine analitičke, senzorske i statističke metode u kontroli kvalitete prehrambenih proizvoda
  • ocijeniti prikladnost odabira pojedine analitičke metode u određivanju osnovnih sastojaka hrane

PREDUVJETI ZA UPIS:

  • Uvod u kemiju i kemijsku analizu (Opća kemija, Analitička kemija)
  • Organska kemija
  • Fizikalna kemija
  • Sirovine prehrambene industrije
  • Statistika

Nastava

 Vrste nastave  sati
 oznaka  naziv
 P  Predavanja  20  
 A  Auditorne vježbe    
 L  Laboratorijske vježbe  45  
 PK  Vježbe u praktikumu    
 S  Seminar    
 T  Terenske vježbe    

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [3]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  Predavanja [12] 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 2523  PRAKTIKUM 3,94 MB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 830  Interna skripta 1,73 MB 02.09.2022. 17:05

Literatura

 Obvezna literatura

 red. broj  Naziv
 1.  Predavanja u PDF-u
 2.  Praktikum: N. Vahčić, M. Hruškar, K. Marković: „Analitičke metode za određivanje osnovnih sastojaka u hrani”

 

 Preporučena literatura

 red. broj  Naziv
 1.  Food Analysis, Fourth Ed. Editor: Nielsen, S.S., Springer Science+Business Media, LLC, New York, NY, USA, 2010
 2.  James, C.S. (1995) Analytical Chemistry of Foods, Blackie Academic&Professional, Glasgow, NZ
 3.

 Official Methods of Analysis of AOAC International, 19th Ed. 2012.

 Editor: Dr. George W. Latimer, Jr.

{* *}